Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Setkání představenstev české a slovenské KVL

  Z činnosti komory

Lubomír Hošek

Debata a výměna informací se slovenskými kolegy

… malé překvapení na rozloučenou potěší obě strany

 

Již tradiční setkání mezi představenstvy obou komor jsme spojili se sněmem zasazeným do krásného rámce šumavské přírody. Po úvodním neformálním přivítání se ujal slova prezident slovenské komory Ladislav Stodola a seznámil nás se situací veterinářů na Slovensku. Nejžhavější slovenskou novinkou je nová Vyhláška o identifi kaci společenských zvířat (tj. psů, koček a fretek od 8. týdne věku). Slovenská KVL je dnes jediným správcem registru společenských zvířat, kam pověření veterináři vkládají údaje o označeném zvířeti, případně o vystavení pasu. Zajímavá diskuse se vyvinula kolem poskytování 1. pomoci. Slovenští kolegové nám představili jeho následující defi nici – 1. pomoc je laická pomoc vedoucí k bezprostřednímu odvrácení ohrožení života (zvířete nebo člověka). Všechny další odborné činnosti jsou už smluvním vztahem a přijetím zakázky. Tento pro nás poměrně revoluční výklad by mohl pomoci praktikům v případných sporech při odmítnutí ošetření.

Dalším zajímavým sdělením byla informace o systému vzdělávání. Na Slovensku je povinné kontinuální vzdělávání – za tři roky musí každý nasbírat 300 bodů. Je hodnocena jak pasivní účast na seminářích apod., tak aktivní účast na stážích, psaní článků apod. Dále Komora vydává poukázky v hodnotě 80 eur jako příspěvek na vzdělávací akce. Nenaplnění požadovaného bodového bodovaného limitu je posuzováno jako porušení řádů. V oblasti specializačního vzdělávání Slovenská komora pořádá tzv. tematické roky – proběhly v oblasti dermatologie a ortopedie.

Naše strana naopak seznámila slovenské kolegy se zaváděním specializačních kurzů a pokračujícími pracemi na rozběhnutí pořádání webinářů.

Všichni jsme konstatovali, že současný stav nadprodukce absolventů na obou veterinárních univerzitách je katastrofální, brněnská VFU provozuje nesmyslně dvě stejné fakulty, košická má asi pět bakalářských programů. Nárust absolventů obou fakult, absolutně ignorující reálnou generační obměnu, tak zůstává stěžejním tématem legislativní aktivity obou komor.

… malá pozornost byla trefou do černého. Soudě podle radosti a úžasu to vypadá, že v Česku jsou taky dobří „paliči”

 
Lubomír Okřina