Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Úvaha nad žádostí o otištění odpovědi

  Z činnosti komory

Na XXI. sněmu byl předseda MK Dr. Rejnek nařčen, že cenzuruje příspěvky do Zvěrokruhu. Toto nařčení já pokládám za naprosto neodůvodněné, potažmo lživé! Alespoň za sebe mohu odpřisáhnout, že k žádné cenzuře na redakční radě nikdy nedošlo. Občas je nějaký příspěvek výjimečně odmítnut, někdy je zkrácen. Vždy se tak děje po dohodě s autory, nebo minimálně jsou s postupem RR seznámeni. Nikdo nikdy nebyl ostrakizován a nikdy se nezasahovalo nikomu do jeho textu bez jeho vědomí. Snad s výjimkou jazykové korektury. Pod tímto eufemismem se zpravidla skrývá oprava gramatických chyb.

Ovšem precedens vyžádání odpovědi podle tiskového zákona bude možná důvodem tuto praxi přehodnotit. O co jde? Paní kolegyně Načeradská se dožadovala uveřejnění odpovědi dle ustanovení § 10, zákona 46/200 Sb. Zákon se týká periodického tisku a dle zákona zodpovídá za uveřejněné informace vydavatel, tj. Komora. Paní kolegyně Načeradská by celkem pochopitelně nejraději „zakroutila krkem mně“, ale má celkem kliku, protože já cítím peníze vydané Komorou podobně, jako by byly moje vlastní. Proto jsem se paní kolegyni za těch 16 nadsazených minut omluvil. Avšak každý to tak cítit nemusí. A jak jsem měl možnost poznat některé pretendenty, reálně hrozí, že se budou ve Zvěrokruhu otiskovat texty, které se nebudou někomu líbit a dotyčný se bude na Komoře domáhat omluvy a odškodnění.

 
Ondřej Rychlík