TISKOVÁ ZPRÁVA 8. 8. 2012 Nejen veterináři vědí, co a jak jíst Pozornost věnovaná tomu, co člověk jí, je jistě chvályhodná, ale jen potud, pokud jde o “dobrou věc”. To znamená, že by měl člověk při vstřebávání informací umět rozlišovat osvětu, rozšiřování znalostí, a skutečné varování od obchodních sdělení a reklamy. Nestačí se upamatovat na základní biologické znalosti ze základní školy? Opravdu nemusí být člověk vystudovaným veterinárním lékařem, humánním doktorem, absolventem přírodních věd nebo zemědělské univerzity, aby věděl, že syrové potraviny, v tomto případě živočišného původu se musejí odpovídajícím způsobem uchovávat, a že se má dívat také obchodníkovi na prsty, jak se zbožím nakládá a jak je má uskladněné. A samozřejmě, že se vyplatí si číst návody a také etikety s obsahem, složením daného výrobku. Jak se zdá, dávné biologické vzdělání je asi někde zasuto a různé útržkovité a jistě dobře myšlené informace jsou veřejností hltány. Je možné se pokusit shrnout několik základních zásad, které by měli zákazník v obchodě i hospodyňka doma vědět. Kromě toho, že balené potraviny živočišného původu musejí být správně označeny např. uvedena doba minimální trvanlivosti, popřípadě doba použitelnosti s uvedením podmínek skladování, jsou asi největší problémy s teplotou: Prodejci mají povinnost udržovat potraviny při stanovených teplotách, a tyto teploty také kontrolovat. Uvádíme pro představu, jak to má být:
Za samozřejmé lze považovat to, že prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné a že nabízené potraviny musejí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek. A tyto všechny podmínky kromě samotného zákazníka (lze jen doporučit) kontrolují také inspektoři Státní veterinární správy. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz. |