Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Valné shromáždění Federace veterinářů Evropy v Amsterodamu

  Z činnosti komory

Jan Bernardy

Léčit vše živé, toť úloha veterináře

… po třídenním maratonu na krásný Amsterodam ani nezbývá čas. Tak snad někdy příště

 

Pravidelné půlroční setkávání veterinářů Evropy se odehrálo v letošním jaře v Amsterodamu, největším městě Nizozemska. Na tři sta veterinárních lékařů, zástupců většiny evropských států, se sešlo k třídennímu maratonu jednání typicky v sekcích první den a na společném jednání druhý a třetí den. Čtyři sekce jsou rozděleny podle zastoupení veterinářů v jednotlivých profesích, s násobně nejpočetnější skupinou praktických veterinářů, dále veterinární hygieny, úředních veterinářů a veterinářů ve vzdělávání, výzkumu a průmyslu.

Valnou hromadu zahájil prezident Federace veterinářů Evropy (FVE) Dr. Christophe Buhot.

Jako host vystoupila ústřední ředitelka Nizozemské veterinární správy Dr. C. Bruschke, rovněž pravidelně se účastnící některý ze zástupců Americké asociace veterinárních lékařů (AVMA), prezident Evropské asociace vysokého veterinárního školství (EAEVE) prof. L. Fodor a další hosté.

byl představen interdisciplinární projekt Callisto

V rámci jednání byla veterinární veřejnost seznámena s pokroky ve welfare zvířat všech druhů, s informacemi z různých setkání a sympozií konaných v uplynulém období, na kterých se FVE podílela, např. spolu s Komisí EU v Maďarsku a Španělsku, či s novým plánem strategie (iniciované dánským předsednictvím, neboť seveřané mají k welfare zvířat zvláštní náklonnost).

Zvláštní pracovní skupina pro ustanovení welfare zvířat jako vyučovacího předmětu konstatovala značné rozdíly v rámci evropských škol. Ve snaze usnadnit začlenění welfare do učebního plánu vysokého veterinárního školství navrhli tři nové předměty, které by se měly zabývat legislativou a etikou welfare.

Dále byl představen interdisciplinární projekt Callisto, zabývající se mj. přenosem nemocí ze společenských zvířat na majitele nebo i na hospodářská zvířata, monitoringem výskytu a geografi ckého rozdělení.

Zvýšená pozornost byla věnována opatřením na omezení nárůstu rezistence vůči antimikrobiálním látkám a úlohy veterinárních lékařů jak při šíření, tak při zabránění nárůstu rezistentních patogenů. Byly vydány dva letáky s výše zmíněnou tematikou, cílené jednak do vlastních řad pro veterinární lékaře a druhý určený veřejnosti propagující význam veterinářů při omezení šíření (k dispozici v anglickém jazyce na sekretariátu KVL). V sekci veřejného zdraví byli zástupci národních komor seznámeni s iniciativou FVE směřující k inovaci legislativy veřejného veterinárního lékařství, prohlídek masa a např. i nekomerčního transportu společenských zvířat. Z iniciativy FVE vznikl dotazníkovou formou seznam skupin onemocnění a nejčastěji používaných léčiv v prvním, druhém a třetím plánu.

T. Jorna (prezident Světové veterinární asociace) představil doporučení Mezinárodního úřadu pro nákazy (OIE) na zkušenosti prvního dne absolventa, které bylo na evropské úrovni diskutováno před několika lety.

Dále byla představena předloha defi – nice veterinárního lékaře, která by měla být navržena k začlenění veterinárního lékaře do evropské legislativy.

Stálou přidanou hodnotou valných shromáždění je setkávání a sbližování se různých skupin z různých států, ovšem pocházejících z téhož kmene či jedné krve – veterinářů, členů velké rodiny, jejíž poslání je slovy klasika léčit celé lidstvo.

 
Z jednání zapsal
J. Bernardy