Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva SVS – Světová organizace pro zdraví zvířat oficiálně uznala ČR prostou ptačí chřipky

V Praze dne 11. 9. 2017

Tisková zpráva

Světová organizace pro zdraví zvířat oficiálně uznala ČR prostou ptačí chřipky

Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) aktuálně zveřejnila oficiální prohlášení zaslané Státní veterinární správou (SVS) koncem letošního června a deklarovala tak, že je Česká republika od 23. 6. 2017 prostá aviární influenzy (ptačí chřipky). Tento krok je nesmírně důležitý pro uvolnění obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s třetími zeměmi.

V článku publikovaném na webu OIE: http://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/self-declared-disease-status je uvedeno, že ČR je od 23. 6. 2017 prostá ptačí chřipky. Tímto je informace oficiálně přístupná všem 181 členským zemím OIE, která je v oblasti veterinární medicíny tím, čím je Světová zdravotnická organizace (WHO) v oblasti humánní medicíny, včetně třetích zemí, z nichž některé v reakci na nákazovou situaci dovoz drůbeže a drůbežích produktů z ČR omezily.

Poslední ohnisko vysocepatogenní ptačí chřipky v ČR bylo vyhlášeno v malochovu drůbeže v Poseči na Karlovarsku 22. března 2017. Od tohoto data již k žádnému novému potvrzení nákazy v chovu na území České republiky nedošlo. Tři měsíce od likvidace posledního ohniska zaslala SVS OIE deklaraci o tom, že se na jejím území již tato nebezpečná nákaza nevyskytuje. Česká republika splnila všechny podmínky znovuzískání statutu a sumarizovala požadované informace podle OIE kodexu pro suchozemské živočichy.

„Česká republika je nyní oficiálně bez výskytu ptačí chřipky. Věřím, že v krátké době dojde k obnovení zahraničního obchodu s drůbeží a jejími produkty na úroveň před výskytem nákazy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Přesto, že k poslednímu potvrzenému případu nákazy v ČR došlo téměř před půl rokem, v řadě dalších evropských zemí se nákaza stále vyskytuje. SVS i nadále bedlivě sleduje nákazovou situaci v chovech drůbeže a provádí monitoring u volně žijících ptáků. Riziko možného šíření nákazy vždy roste zejména v podzimních měsících v souvislosti s migrací tažných ptáků. Proto je důležité, aby chovatelé průběžně sledovali zdravotní stav drůbeže a věnovali zvýšenou pozornost dodržování preventivních opatření v chovech.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
E: mluvci@svscr.cz
T: +420 227 010 705
M: +420 778 757 439
www.svscr.cz