Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Z dovolené se zvířetem si můžeme přivést i nepříjemný suvenýr

Nemálo chovatelů bere s sebou na dovolenou i své psy, popřípadě kočky. Typickou destinací je pro české turisty Chorvatsko, ale i Itálie, Řecko, Španělsko, Baleáry a další. Jižní a teplé krajiny však nepřinášejí pouze radost z koupání, usrkávání Piňa Colady a slunění na pláži. Tyto oblasti jsou totiž i oblíbeným životním prostředím rozličných exotických druhů komárů a klíšťat, které v sobě uchovávají značně nebezpečná onemocnění pro psy i kočky.

Většina těchto chorob není mezi českými chovateli příliš známá, protože se u nás nevyskytují. Anaplazmóza, ehrlichióza, babezióza, leishmanióza, dirofilarióza a další nejsou v českých zemích zdomácnělé, a proto se mezi chovateli o nich příliš neví. Přesto může být majitel psa i kočky za několik dní až týdnů po návratu z dovolené nepříjemně překvapen, když jeho zvíře začne vykazovat podivné příznaky.

Krevní parazité a bakterie přenášené klíšťaty bývají původem nevysvětlitelné horečky, která nereaguje na podávání antibiotik. Zvíře má narušený krevní obraz – zvýšené množství bílých a snížené množství červených krvinek. Typická je schvácenost a únava. Kožní projevy – různé boláky, vředy a mokvání můžou být typické pro leishmaniózu, která je vyvolána prvokem, ale i dirofilariózu, která je vyvolávána červem, který se navíc může usídlit uvnitř srdce.

Mějme tudíž na paměti, že pomyslná „faraonova pomsta“, se nemusí týkat jen člověka, nemusí se týkat jen Egypta, a nemusí spočívat jen v řídké stolici. Základem je prevence – především v zabránění přenosu nemoci klíštětem či komárem, čehož lze docílit aplikací antiparazitárních přípravků. U některých chorob, například dirofilariózy, existují léčiva, která lze podat preventivně ještě před dovolenou. Poraďte se včas se svým veterinárním lékařem, a pokud už váš pes onemocnění v řádu dní či týdnů po příjezdu ze zahraniční dovolené, nezapomeňte při vyšetření sdělit svému veterinárnímu lékaři, že zvíře bylo na výletě!