Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Divoká prasata opět na scéně

Životní prostor divokých prasat se neustále rozšiřuje. Prase lze potkat na místech, které rozhodně divočinu nepřipomínají. Zvláště v obydlených lokalitách blízko lesa je lze spatřit na zahradách, mezi domy, na cestách či dokonce na sídlišti. Před nedávnem proběhlo kyberprostorem virální video s divočákem běžícím po Hybernské ulici v Praze. Není doposud jasné, zda na takto frekventované místo přijelo tramvají, metrem či vlakem na Masarykovo nádraží.

V poslední době se množí případy, kdy se majitelé psů zjevují ve veterinárních ordinacích a shodně vyprávějí velmi podobný příběh: „Venčil(a) jsem psa nedaleko domu. Ten zaběhl do křoví či mlází několik metrů od cesty, něco se tam chvilku šustilo a pes přiběhl s roztrženou kůží ve slabině. Asi se tam napíchnul na větev.“

Majitelé psů ani návštěvníci lesa si neuvědomují, že v křoví a mlází, třebaže kousek od cest, tráví svůj čas prasata, ukrytá před zraky člověka, aby za soumraku či brzy ráno vyrazila na obchůzku lesem, loukami a zahradami za potravou. Pes je díky svému čichu o svém okolí mnohem lépe informován než člověk a ve své naivitě a důvěřivosti domestikovaného zvířete jde ukryté prase prozkoumávat. Pro prase je pes vetřelec, který ho ohrožuje na životě, a proto rychle a tiše útočí – většinou špičáky, kterými způsobí různě vážná poranění. Prase je ve svém prostředí „profesor“ – pohybuje se rychle, tiše a nenápadně. Navíc váží 50-90 kg, čímž se stává pro běžného psa neporazitelným soupeřem.

Mějte tedy na paměti, že pes by neměl zabíhat do křovin v lese ani podél cest. Připomínáme také, že prasata přenášejí Aujeszkyho nemoc, která připomíná vzteklinu. Při nálezu uhynulého prasete bychom se neměli přibližovat, a to platí i pro psa. Vzhledem k aktuálnímu nebezpečí afrického moru prasat, což je velmi nebezpečná nákaza, je vždy vhodné nahlásit nález krajské veterinární správě či policii.