Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva – Komora veterinárních lékařů ČR zná několik témat, ke kterým má co říct

Tiskovou zprávu rozesílá: EURO P.R. s.r.o.
European Marketing & Media House, 533 53 Pardubice – Semtín
Tel./fax: 466 611 139, 777 100 388, e-mail: europr@europr.cz


Brno, 10. ledna 2013

Komora veterinárních lékařů ČR zná několik témat, ke kterým má co říct

Komora veterinárních lékařů České republiky (KVL) nedávno prošla obměnou svého vedení. Novým prezidentem se stal MVDr. Jan Bernardy. Svou osobu a některé své kolegy ve vedení profesní organizace veterinářů představil na čtvrteční tiskové konferenci. Ta ovšem měla témat mnohem více. Týkala se nejen situace v České republice, ale měla vazbu i na evropskou politiku.

 

Hned prvním tématem tiskové konference byla politika Evropského parlamentu. Do jeho potřebného a v zásadě správného usnesení o zamezení nárůstu nových typů bakterií, které jsou rezistentní na antibiotika, se přidal bod s číslem 16, který by v budoucnu mohl v krajním případě ohrozit zdraví zvířat. Dvě poslankyně totiž předložily pozměňovací návrh, podle kterého by veterinář směl antibiotika pouze předepisovat, ale nikoli ihned aplikovat.

“V praxi by to znamenalo, že veterinář předepíše antibiotika a chovatel si je pojede koupit do lékárny. Často je tam dostane ve zbytečně velkém množství a zbytek balení pak méně zodpovědný chovatel může bez doporučení veterinárního lékaře aplikovat sám, třeba v mylné představě, že jde o prevenci. A právě tato praxe nejvíce přispívá k vytváření rezistentních bakterií,” vysvětlil situaci prezident KVL Jan Bernardy.

Na tiskové konferenci byla řešena také problematika onemocnění prasečí (mexickou) chřipkou. Prasečí chřipka je ve skutečnosti respirační onemocnění zaviněné podkmenem H1N1 chřipky typu A. Tento typ chřipky se vyskytuje jak u lidí, tak u zvířat. Tyto skupiny se mohou vzájemně infikovat, proto jsou názvy jako prasečí, ptačí či mexická chřipka hrubým mediálním zjednodušením, protože řeší pouze prvotního nositele nákazy. “Současná vlna onemocnění prasečí chřipkou poškozuje chovatele prasat a prodejce vepřového masa.

Onemocnění nemá u nás, ale ani v Polsku s prasaty a tím méně s vepřovým masem nic společného. Virus nebyl doposud v živých prasatech izolován, což potvrzuje i Český svaz zpracovatelů masa,” upozornil prezident Bernardy.

Veterináři také upozornili na nutnost povinného očkování proti pseudomoru drůbeže, který se nedávno v České republice objevil. Toto onemocnění, někdy nazývané jako Newcastleská choroba, postihuje domestikovanou drůbež, slepice, krůty, bažanty, holuby nebo křepelky. Vnímavé jsou i kachny a husy, i když jen výjimečně, a dokonce také pštrosi a mnoho volně žijících ptáků.Povinnost očkovat proti tomuto onemocnění prozatím mají v

 

České republice všechny reprodukční chovy kura domácího a všechny chovy nosnic pro produkci konzumních vajec nad 500 kusů ptáků. V ostatních chovech je provedení vakcinace pouze doporučována. S ohledem na závažnost nákazy však veterinární komora doporučuje i drobným chovatelům vakcinaci neopomíjet.

Dalšími tématy byly například rady jak se postarat o živá zvířata, která mohly některé děti objevit pod vánočním stromečkem či diskuze o zákazu některých psích plemen z důvodu jejich agresivity. Komora veterinárních lékařů také připomněla, že se v letošním roce v Praze uskuteční Světový veterinární kongres, kterého se zúčastní několik tisíc veterinárních lékařů z celého světa. Světová veterinární organizace v roce 2013 slaví 150 let své existence.