Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Postřehy z XXII. sněmu Komory veterinárních lékařů Slovenské republiky

  Z činnosti komory

Milan Snášil

U slovenských přátel

 

Na pozvání presidia SVL SR jsem se zúčastnil zasedání XXII. sněmu slovenských kolegů, který se konal ve dnech 23. až 24. 11. 2012 v Liptovském Mikuláši.

Samotnému jednání sněmu předcházely tzv. předsněmovní semináře, které byly rozděleny na sekci malých a hospodářských zvířat. Nosným tématem sekce malých zvířat byl management malé praxe, komunikace s klientem a zřizování specializovaných praxí. V sekci hospodářských zvířat byla diskutována epizootologická situace v SR.

Jednání samotného sněmu se zúčastnilo asi 60 praktických veterinárních lékařů, ze kterých každý přítomný může být zplnomocněn neomezeným počtem svých kolegů. Stejně jako na našich setkáních v naprosté většině převažovali muži, veterinárních lékařek bylo velmi poskrovnu. V diskusi, mimo jiné, nejprve vystoupil ústřední ředitel Státní veterinární a potravinové správy SR Prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., který ve svém příspěvku shrnul dosavadní spolupráci s KVL SR a z jeho slov i ze souhlasných reakcí osazenstva mi bylo hned jasné, že nemluví do větru, že státní veterinární správa na Slovensku doopravdy úzce spolupracuje se soukromými veterináři a že to dostatečně dokazuje nejen při tvorbě nových zákonů, jejich novelizací a prováděcích vyhlášek souvisejících s veterinární praxí. Další příspěvek přednesl prorektor Univerzity veterinárního lékařství a farmacie v Košicích doc. MVDr. Oskar Nagy, PhD., který v obecné rovině obhajoval nadprodukci absolventů do praxe, informoval o zřízení nových bakalářských studijních programů, jejichž názvům jsem ani při nejlepší vůli dost dobře neporozuměl, natož pak odhalil vlastní praktickou náplň frekventantů těchto studijních oborů.

informace o záměru Univerzity veterinárního lékařství a farmacie v Košicích zrušit fakultu hygieny

Za povšimnutí rovněž stála informace o záměru Univerzity veterinárního lékařství a farmacie v Košicích zrušit fakultu hygieny. Tento krok prorektor odůvodnil především fi nančními úsporami a značnou podobností curricul obou fakult. Slovenské kolegy v současné době především zaměstnává asi marný legislativní boj se zákonem, ve kterém by mělo být zakázáno chovat určitá „bojová“ plemena psů a snaha některých chovatelských lobby o zřízení celoslovenského registru malých zvířat mimo působnost KVL SR.

Nevolební sněm pak pokračoval v pracovním duchu podle navrženého programu. V současné době má KVL SR kolem 1100 členů, orgány komory jsou voleny na tříleté funkční období, revizní komise řeší v průměru 25 stížností a k senátům čestné rady přichází asi 17 případů k dořešení. Představenstvo KLV SR nyní pracuje pouze ve čtyřech což klade na každého člena presidia nemalé pracovní nároky, ale na druhé straně je takové představenstvo velmi fl exibilní a pohotové, dovede rozumně přerozdělovat fi nanční prostředky, které Slovenská komora dokáže získat svou hospodářskou činností (tisk petpasů, platebních výměrů a očkovacích průkazů, pořádání seminářů apod.).

Celé toto zasedání slovenských kolegů ve mně zanechalo pozitivní pocit z korektní pracovní a mezilidské komunikace mezi jednotlivými členy Komory, z pozitivní pracovní atmosféry a v neposlední řadě z nepředstíraného přátelského přijetí.

 
Milan Snášil
viceprezident KVL ČR