Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Představujeme – Kateřina Slabá

  Společenská rubrika

Euro PR

 

Z pěti nově zvolených členů představenstva KVL je pouze jedna žena. Pro mne to bylo trochu překvapení, protože počet veterinárních lékařek roste řadou takřka geometrickou. Tím více jsem se těšil, co všechno nového jejím kolegům a kolegyním o nové člence představenstva budeme moci sdělit. Proto mě odpovědi na okruhy otázek přece jen trochu zaskočily. Odpovědi na otázky jsou ovšem zajímavé, fotografi e opravdu skvělé, a názor respondenta musí být pro tazatele prvním přikázáním. Proto jsem pro tentokrát upustil od přeformulování otázek a pochopitelně jsem zapomněl i na svou posedlost přezdívkami. Jen to je důvod proč je únorové „představujeme“ v poněkud kratší verzi.

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že mně osobně a jiným kolegům myšlenkově mě blízkým byla rubrika představujeme představenstvo často nepříjemná, přišla mi nepřiměřená a jako PR představitelů Komory směrem ke členům KVL, i když jsem přesvědčena, že více PR by mělo od KVL směřovat spíše k veřejnosti.

Proto se nebudu rozepisovat asi tak moc, jak byste si představoval a omlouvám se za to. Stejně tak to nebudu přehánět s fotografi emi a děkuji za pochopení.

Prosím vás proto o co nejobsáhlejší odpovědi (škrtat je snadnější než doplňovat) na tyto okruhy otázek:

Z kterého koutu naší krásné vlasti pocházíte? A něco o rodině a dětství vůbec.

Narodila jsme se v Chomutově, kde jsem prožila celé dětství.

Rozhodnutí pro, veterinu, byla náhoda, dětský sen nebo rodinné prokletí?

Pro studium veterinární medicíny jsem se rozhodla náhodou v době, kdy jsem nastupovala na Gymnázium v Chomutově, předtím jsem nepovažovala toto povolání pro ženu za vhodné (pro mladší ročníky – počátkem let devadesátých, aby veterinářku pohledal). K myšlence stát se zvěrolékařkou mne přivedl MVDr. Miloš Helebrant, který, když jsem mu při pohotovostním ošetřování tržné rány mé feny německého ovčáka asistovala a nijak výrazně jsem při tom neměnila barvu, neprozřetelně prohlásil, že bych se k této práci možná hodila. Tím si zajistil, že jsem mu v průběhu několika dalších let nedopřála v klidu pracovat a mnohdy mu vydatně překážela, předstíraje, že pomáhám. Ale trpělivě mě snášel a za to mu patří dík.

A teď něco o studiích (i zábavné historky z natáčení). Z výpovědí vašich kolegů se zdá, že v Brně není ani jedna hospoda, tančírna nebo diskotéka.

Studia příliš zábavná nebyla, to je nutno přiznat. Na co vzpomínám ráda, je život na koleji, ta pospolitost stejně studiem „postižených“, parta spolužáků, se kterou až dodnes trávíme letní i zimní dovolené a setkáváme se při každé možné příležitosti. Hodně legrace se užilo třeba při vaření ve společné kuchyňce.

 

…s manželem a oběma neposednými juniorkami

A trochu o profesních začátcích. Představy a realita. Nějaká touha do budoucna.

Moje profesní začátky nebyly ničím přelomovým, neboť s mým manželem jsme se seznámili na počátku čtvrtého roku mých studií, takže do práce na jeho klinice jsem byla zapojena už od té doby. Postupem času se vyprofi loval můj zájem zejména o veterinární stomatologii, ke které v posledních letech postupně přibývá i kardiologie. Ráda se věnuji překladům odborné literatury z angličtiny. Do budoucna nemám žádné touhy, všechny jsme si splnila či plním, jsem spokojena s tím, co je, mám zdravou rodinu, práci, která mne naplňuje, co víc si přát.

Říká se, že veterináři mají nejlepší pacienty a nejhorší klienty. Přispějete nějakou historkou?

Popravdě – možná jsem divná, ale já mám klienty ráda. Ráda si s nimi povídám a nevím, čím to je, většina našich klientů jsou vcelku milí lidé. I tak jsem ale ráda, když se s anesteziologem a zubním pacientem zavřeme do zubní ordinace a máme klid na práci. Ještě mi tam chybí hudba.

A teď něco „o mé rodině a jiné zvířeně“, jak psal Gerald Durell. To mají čtenáři nejradši.

…s kolegyní Maisnerovou při práci v ordinaci

 

Máme dvě malé neposedné dcerky a tak nezbývá čas na jiná zvířata než kočku Boženu, kohouta Emila, slepice Emilku, Adélku, Marjánku, Kristýnku a Jitku a každoročně nový párek ovcí, naposledy to byli berani Šucht s Brachem.

A pár vět o koních a koníčcích.

Jen jedna věta: mám ráda hudbu, převážně vážnou, literaturu (nejen odbornou), svoji práci, překládání, francouzštinu, zpívám sólově i ve sboru, zahradničím, pletu, háčkuji, tvořím šperky, šiju, plstím, vařím, běhám, lyžuji, jezdím na kole, na bruslích a miluji horskou turistiku.

Zdá se, že se nenudíte. Proč jste se rozhodla věnovat svůj čas Komoře?

Již delší dobu jsem měla chuť se do práce Komory zapojit, ale rodinná situace mi to umožnila až nyní (dcerky už přeci jen trochu odrostly). Současná neutěšená situace ohledně odborné úrovně absolventů VFU podnítila mou chuť věnovat se postgraduálnímu vzdělávání.

A s jakými představami do představenstva přicházíte? V jaké komisi budete pracovat ? Co byste ráda změnila nebo prosadila?

Pokud to bude jen trochu možné, chtěla bych přispět k uklidnění situace kolem nadměrného počtu absolventů opouštějících alma mater, zejména Hygienickou fakultu, ať už prací na zavádění postgraduálních praxí nebo postgraduálním vzdělávání.

A konečně, co byste přála Komoře, kolegům a především sobě a své rodině v tomto roce a letech příštích?

Členům KVL bych přála v první řadě hodně zdraví, a pak aby Komora pracovala tak, jak by si představovali, k čemuž mohou ostatně sami přispět. Zdá se mi, že zájem o dění v Komoře se mezi jejími členy poslední dobou zvýšil, a proto bych si přála, aby tento zájem neupadal a všichni se zapojili, byť jen příspěvky do diskusí nebo hlasováním v anketách.

 

…nad Hallstadským jezerem

Paní doktorko, děkuji za vaše odpovědi a opravdu báječné fotografie.

   

Zdenek Stehno Euro P.R.