Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

… letem veterinárním světem

Informace – zprávy – výzvy

 

Přesuny zvířat v zájmových chovech: povinná ID zatím ne

Dne 6. listopadu byl Evropským parlamentem přijat návrh zprávy o nekomerčních přesunech zvířat v zájmovém chovu (Mr. Horst Schnellhardt ENVI Committee) Zpráva požaduje limit maximálně pěti kusů zvířat (s výjimkou pro zvířata cestující na soutěže a výstavy. Požadavkem Evropského parlamentu je rovněž, aby mladá zvířata ještě nebyla vakcinovaná proti vzteklině, mohla být přesouvána pouze mezi státy, které jsou vztekliny prosté.

Požadavky stanovující registraci těchto zvířat v databázích přístupných z ostatních zemí EU nebyly přijaty. To je pro FVE zklamání, a to tím větší, že v minulém roce Evropský parlament již podpoiřil povinnou identifi kaci a registraci těchto zvířat. Prezident FVE Ch. Buhot připomíná: Účinné a spolehlivé systémy identifi kace a registrace jsou nezbytné a to nejen pro navracení zatoulaných psů jejich majitelům, ale také k ochraně před nelegálním obchodem se štěňaty a k udržení odpovědnosti majitelů psů. Konečné přijetí fi nalizovaného dokumentu se očekává v dubnu 2013.

Ženy ve veterinární profesi

Vystoupení kolegyně Lynne Hillové (UK, Bristol University) v průběhu podzimního Všeobecného shromáždění FVE se soustředilo na narůstající počet žen ve veterinární profesi. Ve Velké Británii je to nyní více než 50 %. I tak je potřeba bořit v této věci některé mýty. Říkává se, že ženy nesetrvávají v klinické praxi příliš dlouho, že se nehrnou do vlastnictví veterinárních praxí, že nerady pracují v praxi faremních zvířat nebo že nejsou zastoupeny ve výzkumu. Data z Velké Británie těmto mýtům neodpovídají. Práce na částečný úvazek, fl exibilní pracovní doba, méně pohotovostních služeb jsou stejně tak preferovány mužskou částí profese. Více než na rozdíly mezi oběma pohlavími je zapotřebí se podívat na rozdíly mezi generacemi, bylo závěrem její prezentace.

Antimikrobiální rezistence v hledáčku FVE

Zhruba 125 delegátů ze 30 členských zemí se sešlo v listopadu v Bruselu na podzimním shromáždění Evropské veterinární federace. Prezident Ch. Buhot rovněž přivítal zástupce Světové organizace pro nákazy zvířat (OIE), Světové veterinární asociace (WVA), Americké veterinární asociace (AVMA) a další. Při úvodním projevu prezident zdůraznil, že zatímco Federace, a veterinární profese obecně, disponuje obrovskými a detailními znalostmi veterinárních záležitostí, je největším problémem propojit je se společenskými potřebami a společenskou objednávkou. Veterinární odborné znalosti nejsou totéž, co jasné a přesvědčující argumenty pro veřejnost, dodal. Veterináři a chovatelé mohou být společně silným faktorem k optimalizaci zdraví zvířat a jejich welfare, stejně jako k omezení potřeby léčebných zásahů. Veterináři jsou součástí řešení, nikoliv problémem samo i sobě. Úvaha, že nadbytečné používání léčiv může být řešeno oddělením práva preskripce od výdeje či prodeje léčiv, je zjednodušeným a falešným viděním skutečnosti.

Zpráva Anny Rosbachové k antimikrobiálním rezistencím byla Evropským parlamentem přijata 12. prosince 2013

Evropská veterinární federace vítá tento dokument a zdůrazňuje důležitost všech realistických způsobů omezování vzniku antimikrobiálních rezistencí; a to zejména v konceptu „jednoho zdraví“ lidí i zvířat. FVE plně souhlasí s potřebou výzkumu a dohledu v této oblasti a zdůrazňuje nutnost zařazení všech antimikrobiálních látek do skupiny „pouze na lékařský předpis“, stejně jako nutnost nelegálních prodejů a distribuce těchto látek, FVE rovněž souhlasí s tím, že používání antimikrobiálních látek nesmí nahrazovat špatné chovatelské podmínky či být používány místo jiných možností omezování šíření infekcí v chovech. FVE dlouhodobě obhajuje koncepty pravidelných návštěv u chovatelů stejně jako potřebu osvětové činnosti vysvětlující následky nesprávného používání antimikrobiálních látek. Nicméně část zprávy obhajující oddělení práva veterinárních lékařů předepisovat veterinární léčiva od práva je vydávat či prodávat není řešením směřujícím ke snížení množství rezistentních bakterií. Naopak omezuje kontrolu nad výdejem antibiotik i přítomnost veterinárních lékařů v chovech. Ke snížení množství rezistentních kmenů je naopak zapotřebí posílit roli veterináře a jeho dohledu nad použitím antimikrobiálních látek. Preventivní a vzdělávací akce i zlepšení podmínek chovu zvířat dávájí daleko větší šance než přesunutí toku léčiv od veterinářů k lékárnám, distributorům a internetovým obchodům.

FVE • Rue Defacqz 1 • 1000 Brussels • Podrobnosti na: info@fve.org