Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Čipování psů v Ostravě

  Informace – zprávy – výzvy

Jan Nytra

Čipuji, čipuješ, čipujeme

Přijetí městské vyhlášky radou a městským zastupitelstvem v listopadu předešlého roku o označování psů mikročipem na celém území města Ostravy, bez předešlé konzultace a přípravy, vzbudilo velké vášně nejen u občanů, ale i u vedení jednotlivých městských obvodů. Byl jsem v prosinci vyzván, zdali bych na sboru starostů, který se konal na radnici ve Slezské Ostravě nevysvětlil starostům jednotlivých obvodů technické aspekty čipování, tzn. co je to mikročip, jak se aplikuje, jeho zdravotní aspekty, především jeho bezpečnost, možnosti čtení čipů, zasílání dat do databank apod. Mnozí měli představu, že přečtením čipu psa příslušník městské policie prolustruje majitele psa od hlavy k patě, včetně jeho adresy, rodného čísla i „zdali platí alimenty, či nikoliv“. Byli velmi překvapeni, že údaj je pouze číselný, s případným „country“ kódem. Důležitý údaj byla samozřejmě cena čipu a tady nám pomohla média, která avizovala cenu 600 až1000 Kč za čip a další úkony s tím spojené.

avizovala cenu 600 – 1000 Kč za čip a další úkony s tím spojené

Po vystoupení ředitele městské policie, který oznámil, že bude v městském útulku čipovat Ostravanům psy bezplatně, protože to stejně dělají u všech psů volně pobíhajících, kteří se do útulku dostanou při odchytu, a že to bude služba občanům, se rozhořela živá diskuse. Zvlášť dobře na to slyšeli starostové malých obvodů, kterým se tato varianta velmi líbila. Občan by zaplatil maloobchodní cenu čipu, kterou zakoupí město. Nemusím vám asi líčit, že tato varianta byla pro celý náš stav nejen nepřijatelná, v mnohém zhoubná, ale díky veterinární argumentaci méně schůdná a přijatelná pro mnohé starosty. Argumentačně jsme se opírali především o status městského útulku, který byl schválený pouze pro volně pobíhající psy. Tento útulek bohužel nemá optimální nákazovou situaci a mohl by se stát zdrojem nemocí pro psy občanů. Dále není optimální – a vrátili bychom se 20 let dozadu – nutit majitele psů dostavit se k čipování na jedno místo. Nejen že bychom tímto nepřispěli ke komfortu této služby, ale rovněž to i zvyšuje možnost přenosu infekčních onemocnění a parazitóz. Naše argumentace, že je nás v Ostravě 84 veterinárních lékařů, že tato sít pracovišť se budovala celých 20 let a že je dobře dostupná pro všechny majitele psů, byla přijata. Rovněž argument, že majitelé psů jsou zvyklí a mají plnou důvěru ke svému „family doktorovi“, byla mnohými oceňována, a těmi, kteří mají psa, podporována. Rovněž je zde plně zachovaná hospodářská soutěž. Závěr jednání byl optimistický – aplikaci čipů budou provádět všichni veterinární lékaři na území Ostravy registrovaní u SVS Ostrava (pracoviště schválené pro aplikaci mikročipů). Cena čipů bude respektována u každého veterinárního lékaře individuálně a bude rovněž vycházet z ceny a kvality čipu (hladký, s drážkami, z polymeru, skla atd.). Starostové se měli pouze dohodnout na výši příspěvku majiteli na čip.

Druhého kola jednání starostů jsem se zúčastnil v lednu tohoto roku na magistrátu města Ostravy (MMO). Zde kromě starostů byli zároveň zástupci vedení města. Bohužel na jednání jsme se dostali do bodu nula. Vedení města zastávalo a prosazovalo postoj, že se čipy na celé město vysoutěží za nejnižší cenu, a rovněž se vysoutěží nejlevnější veterinární lékař, který bude poskytovat tuto službu pro celou Ostravu. Ředitel městské policie oznámil, že od 1. dubna zaměstná veterinární lékařku, která bude poskytovatelkou služeb v útulku a bude čipovat nejen psy z útulku, ale i psy občanů, kteří do útulku přijdou. Občan si zaplatí pouze vysoutěženou cenu čipu. Po dvouapůlhodinové diskusi, jejíž atmosféra byla dosti nervózní, a týkala se argumentace – nejen jak prakticky provést načipování 20 tisíc psů v jednotlivých obvodech Ostravy a co s čipy zakoupeými veterinárním lékařem, které se nespotřebují a dojdou data exspirace, ale také kdo ponese náklady v případě, že pověřený lékař nenačipuje nasmlouvaných 20 tisíc psů, ale jen polovinu, přestože zakázka byla na všechny psy. Argumentovalo se samozřejmě také tím, že dáme podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, že se brání volné soutěži a tvoří se monopolní postavení jednoho subjektu, ale také tím, že nemůže veterinární lékařka v útulku – zaměstnanec města – provádět léčebnou a preventivní činnost, protože to odporuje statutu svobodného povolání a naší komorové legislativě.

Závěrem bylo přijato rozhodnutí, že na území Ostravy budou moci čipovat všichni registrovaní veterinární lékaři za cenu a druh čipu podle svého rozhodnutí, MMO přispěje jednotlivým obvodům 100 Kč na psa, a větší obvody, které vybírají vyšší poplatky ze psů, budou přispívat částkou vyšší. O tom byl vyrozuměn primátor města a rada již rozhodla o dotaci obvodům.

Potud o čipování psů v Ostravě, kraji to „razovitém“, jak zpívá Jarda Nohavica. Nebylo to ani trochu lehké, i tady zaznělo pár falešných tonů stran našich ostravských kolegů. Je nutno na tomto místě poděkovat pani doktorce Jelonkové jakožto politickému exponentovi za Slezskou Ostravu, která mi byla při jednání velmi nápomocna.

   

Jan Nytra