Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Dovolená s kočkou, nebo bez?

Blíží se léto a čas dovolených a jako každý rok si majitelé domácích mazlíčků kladou otázku „Kam s ním?“ Vzít si jej s sebou na dovolenou, nebo ne? U psů je to rozhodování přece jen jednodušší, většinou je limitované pouze tím, zda ubytovací zařízení ve zvolené destinaci ubytovává kromě páníčků a paniček i jejich čtyřnohé přátele. Cestování s kočkami na dovolenou ale tak časté nebývá.

Kočka na rozdíl od psa snáší hůře změny prostředí. Samozřejmě existují výjimky, a tak lze občas potkat kočky cestovatelky. Většina koček se ale v novém prostředí necítí příliš komfortně. Své domovské území mají „popsané“ značkami, které my vnímat neumíme, ale kočka jim rozumí a při jejich čtení ví, že je na svém bezpečném území. Po přestěhování jinam musí nové území opět prozkoumat a popsat. Bydlela-li v hotelovém pokoji předtím jiná kočka, která si toto území pochopitelně popsala po svém, současná kočka tyto značky přečte a míra stresu vzrůstá, protože dle značek se ocitla v teritoriu kočky cizí, se kterou by mohl hrozit střet. A stres, jak známo, nejen oslabuje obranyschopnost kočky, ale je i spouštěčem takových reakcí, jakou je zánět močového měchýře (analogie rozvoje žaludečních vředů či syndromu bolestivého měchýře u lidí).

Kdysi se tradovalo, že kočka není závislá na majiteli, ale na prostředí. Dnes víme, že to není tak úplně pravda. Kočka pochopitelně zná „svůj personál“, který se o ni stará a k němuž má vztah, ale má-li si vybrat mezi pobytem se svým dvounožcem v cizím prostředí a pobytem ve svém prostředí s dočasnou nepřítomností majitele, zvolí si v drtivé většině případů druhou variantu.

Odjíždíte-li tedy na dovolenou a jste současně šťastným spolubydlícím své kočky, nezapomeňte jí zajistit po dobu své nepřítomnosti pravidelný servis. Kromě příbuzných ochotných se o kočku postarat, existují v současné době i profesionální hlídači a hlídačky koček, kteří kočku v nepřítomnosti majitele pravidelně nakrmí, vyčistí toaletu, pohrají si s ní a majiteli pošlou obrázek jeho mazlíčka.