Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Pozor na lidskou antikoncepci

Chovatelé se často pokoušejí vyřešit hárání fen či říjení koček nějak jednoduše a levně – hledají možnosti nechirurgického ovlivnění pohlavního cyklu zvířete.

To se ale může hrubě nevyplatit – levná tableta určená pro antikoncepci u žen má potenciál vyvolat ve zvířeti změny, které nakonec mohou vést k neodkladnému chirurgickému zákroku.

Obecně platí, že nejbezpečnější formou antikoncepce je chirurgická kastrace. Ta s sebou sice nese určitá rizika anestézie i dočasné nepohodlí pro zvíře i chovatele, ale z dlouhodobého pohledu jde o trvalé a jisté řešení nechtěného zabřeznutí.

Když už je potřeba utlumit pohlavní cyklus zvířete pouze dočasně, vždy by se k tomuto účelu měly volit léčiva určená pro zvířata, respektive pro konkrétní druh zvířete. I v těchto případech však nejsou rizika komplikací nulová, protože hormonální zásah do organismu zvířete může vyvolat nežádoucí reakce – od zánětu dělohy přes cukrovku až po rakovinu mléčných žláz.

Hormonální antikoncepce by tedy fenám či kočkám měla být podávána pouze v případě, kdy není z nějakého důvodu chirurgická kastrace žádoucí, ideálně pak jednorázově a se zvýšenou opatrností.

Poměrně bezpečná je nechirugická kastrace samců, především psů, u nichž lze aktivitu testosteronu (samčího pohlavního hormonu) utlumit konzervativními metodami bezpečně, i když při jedné dávce pouze dočasně.

Nepodceňujte nebezpečí hormonálních látek. V případě, že potřebujete u zvířete trvale či pouze dočasně utlumit jeho pohlavní cyklus, nepodávejte mu žádnou lidskou antikoncepci, ale poraďte se se svým veterinárním lékařem, jaké řešení by bylo pro Váš individuální případ nejvhodnější a nejbezpečnější.

Martin Grym