Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Celník Rousseau, Sen

  Společenská rubrika

Celník Rousseau

Sen

 

Velká postava francouzské moderní poezie a avantgardy z přelomu devatenáctého a dvacátého století Guillaume Apollinaire o Celníku Rousseauovi napsal: „Jen málo malířů bylo za svého života tolik vysmíváno jako Celník Rousseau, a jen málo lidí by takovýmto posměškům a urážkám, kterými byl zahrnován, bylo schopno vzdorovat s takovým klidem.

Henri Julien Félix Rousseau, narozený 21. května 1844 v Lavalu, syn klempíře a obchodníka se železem patřil k umělcům, o jejichž životním povolání a poslání osud rozhodl poměrně pozdě.

Na rozdíl od mnoha jiných nenaznačovalo ani rodinné zázemí, záliby či talent v dětsví možnost umělecké dráhy.

Vojenskou službu absolvoval jako klarinetista ve vojenské kapele a nakonec zakotvil u celní služby. Ve svých dvaceti pěti letech se žení s mladou švadlenkou Clémence Boitardovou, se kterou měl celkem devět dětí, z nichž otce přežila jen dcera Julia. Ani jeho žena Clémence neměla dlouhý život, umírá, 1888 ve svých 37 letech a Henri Rousseau pár let na to odchází do předčasného důchodu a věnuje se malování.

Důchod asi moc velký nebyl, přivydělával si výukou hry na housle a nevyhnul se ani drobným kriminálním přečinům. Když mu chtěl soudce napařit dva roky vězení za podvod s nekrytým šekem a odsoudil ho nakonec k podmínce, slíbil soudci, že mu namaluje portrét jeho manželky.

První, kdo si jeho obrazů všiml, byl mladý Alfred Jarry a díky němu se seznámil s celou tehdejší avantgardou. Paula Gauguina, v jehož ateliéru se scházel Stephen Mallarmé, Edgar Degas, Guillaume Apollinaire, George Braque, Philippe Soupalt, Pablo Picasso a další.

Realita, kterou v jeho obrazech vidíme, není odrazem skutečnosti, ale spíše oživlým snem. Jednotlivé prvky jsou zjednodušeny, idealizovány a stavěny vedle sebe do překvapivých souvislostí. Figury jsou malovány buďto z čelního pohledu, nebo profi lu, pozadí je stejně ostré jako objekty v popředí a barvy jsou kapitola sama pro sebe. Rousseau používal barvy s minimálními přechody a tvrdými kontrasty. Bez tohoto přístupu bychom neměli malíře, jako je Rene Magritte či Yve Tanguy.

Henri Julien Félix Rousseau přezdívaný Celník nebo Celník Rousseau zanechal v dějinách výtvarného umění hlubokou stopu svým naivním a nezaměnitelným viděním světa, které před více než sto lety okouzlovalo pouze skupinu pařížských intelektuálů. Obraz La Femme, který Picasso 1908 od Celníka za pět franků koupil, Picasso nikdy neprodal.

Od Celníkovy smrti druhého září 1910 se pohled světa na jeho obrazy změnil. Kdo z nás by si nepřál mít doma alespoň malého Celníka a snít při pohledu na něj, ne o jeho ceně, kterou by nebyla schopna zaplatit ani Národní galerie, ale o tajemných světech, které naplňovaly jeho duši.

Obraz na titulce se jmenuje Sen, nebo někdy také Sen o Yadwize a musíte za ním do New Yorku, Museum of Modern Art.