Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Neznámý umělec z Lascaux

  Společenská rubrika

Neznámý umělec

z Lascaux

 

Zaslechneme-li Altamira nebo Lascaux, rozběhne se nám v hlavě fi lm o jeskynních malbách z doby kamenné, plný běžících bizonů, koní či antilop. Altamira se nachází ve Španělsku a malby v ní blahé paměti tolik nadchly Pabla Picassa. Lascaux zase ve Francii a jejich stáří je odhadováno na 17 000 let, ačkoliv poslední dobou se objevují teorie, že by mohly být ještě starší. Proti malbám v Altamiře, které byly namalovány asi před 40 000 let, jsou tyto malby o dost mladší, ale od roku 1994 se objevem maleb v jeskyni Chauvett mohou také Francouzi pyšnit podobně starým pokladem.

Nalezené malby v Chauvett poskytují velice pestrý a neobvykle bohatý obraz dřívější fauny. Na stěnách jsou vidět nosorožci, jeskynní medvědi a lvi, jeleni, panteři, sovy, hyeny, mamuti a divocí koně. Celkem více než 400 vyobrazení.

Mimo malby byly v jeskyni nalezeny v délce 70 metrů do bláta otištěné stopy asi osmiletého chlapce, jejichž stáří se odhaduje na 26 000 let. Pravděpodobně nejstarší stopa člověka na světě vůbec. Tato jeskyně, jejíž stáří se odhaduje na 37 000 let, veřejnosti přístupná není a asi ani několik dalších desetiletí nebude.Mohl by ji totiž potkat podobný osud, jako potkal malby v jeskyni Lascaux, odkud pochází kresba na titulce červnového Zvěrokruhu.

Jeskyně Lascaux byla objevena v srpnu 1940 a o osm let později otevřena veřejnosti. Je relativně malá, délka asi 200 metrů, výškový rozdíl asi 30 metrů a malby se nacházejí hlavně v „sále býků“, který je 17 metrů 6 metrů široký a 7 metrů vysoký. Po krátkém výzkumu byla zavedena elektřina aby bylo dobře vidět, snížena podlaha, aby se návštěvníci nemuseli ohýbat, vestavěno schodiště, aby nemuseli šplhat a na vchod byla instalována velká bronzová vrata. To na ochranu před vnějšími vlivy a ve snaze udržet teplotu v jeskyni na 14 °C. V roce 1948 vše zpřístupněno veřejnosti. Návštěvníci se jen hrnuli a při průměru 1200 návštěvníků denně sláva Lascaux nemohla mít dlouhého trvání. Trvala do roku 1963, než se zjistilo že nestálá teplota, kondenzující dech a výpary zvědavých turistů poškozují malby, že se na nich začíná tvořit plíseň, která je ničí. Jeskyně byla zavřena, malby restaurovány a současně započaly práce na vytvoření věrné betonové kopie jeskyně s reprodukcemi maleb. Ta přišla Francouze na několik milionů eur, stojí dodnes a je veřejnosti přístupná. Reprodukce dalších děl z jeskyně lze vidět v Paleontologickém muzeu Le Thot nedaleko města Montignac.

Ve Franci najdeme okolo 50 jeskyní s prehistorickými malbami různého stáří, ve Španělsku asi 10 a v Evropě ještě v Itálii nebo v Rusku (Kapova jeskyně na Urale, 16 000 let). Jinak už pak musíme do Austrálie nebo do Afriky, kde mezi nejzajímavější patří malby v Namibii, okolo 40 000 kreseb. Některé byly bohužel zvědavými turisty–vandaly poničeny. Jedna z nejznámějších – bílá lady, musela být zakryta mříží, aby nedošla úhony.

Takže, ať jste kdekoliv a chcete vidět nejstarší stopy lidstva, hledejte prehistorické umění. To je možná to jediné, co po nás zůstane.