Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Představujeme – dr. Kleidus

  Společenská rubrika

Euro PR

dr. Kleidus

 

Doktora Julia Klejduse znám pouze ze zaníceného vyprávění současného viceprezidenta Luboše Borkovce a především z jeho doslova fantastické knihy Ptačí sezóna. Přesto to s mou posedlostí přezdívkami nebylo tak jednoduché. Nabízející se „Ornitolog“ měl velkého soupeře ve Fotografovi, což snadno pochopí každý, kdo fotografi e ve zmíněné knize viděl. Ale ptáci jsou ptáci a navíc jsem od pana doktora Klejduse žádné fotografi e lidských tváří neviděl.

Pane doktore, vaše nádherná kniha nejen mapuje, ale doslova skenuje život ptactva na Znojemsku. Skoro bych si tipnul, že jste se v této oblasti Moravy i České republiky narodil.

Pocházím skutečně ze Znojemska, přesněji řečeno z Miroslavi, kde jsem prožil celé své dětství a prvních 20 let svého života. Právě zde jsem začal blíže poznávat přírodu, její krásy, všechno živé a zejména pak ptáky. V touze po poznání však sehrálo svou významnou roli zřejmě i genové dědictví po mém dědečkovi (z matčiny strany), panu Vratislavu Drlíkovi, který byl spoluzakladatelem Jihomoravského muzea ve Znojmě a svého času i jeho ředitelem. Byl ve své době významným botanikem a mineralogem.

Musím přiznat, že ačkoliv jsem ho nepoznal, jsem na něho nesmírně hrdý. Možná i proto mě moji rodiče ve všech aktivitách spojovaných se zvířaty v rámci svých možností vždy všemožně podporovali.

Veterina tedy rodinným „prokletím“ nebyla. Proč jste se rozhodl studovat právě tento obor?

Během studia na Gymnáziu v Moravském Krumlově a úspěchu v celostátním kole biologické olympiády v roce 1971 v oboru ornitologie jsem začal vážně uvažovat o dalším studiu na vysoké škole univerzitního typu. Tehdy se však ornitologie vyučovala a přednášela pouze na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Bylo to tak trochu „z ruky“ a zřejmě i proto moji volbu do jisté míry ovlivnili rodiče, kteří již tehdy nepatřili k těm nejmladším. Takže fi nální volba zněla – veterina v Brně.

A prozradíte nám něco zajímavého z let studentských?

 

… Malá ochutnávka z připra vované knihy – pisila čáponohá pestrá

Po přijetí na Vysokou školu veterinární jsem první roky studia absolvoval tak trochu s rozpaky, ale již ve III. ročníku, kdy se začalo s výukou předklinických oborů, zejména pak parazitologie a chorob lovné zvěře, se vše obrátilo na tu správnou míru. Po absolvování školy přišla předpracovní praxe, kde jsem již mimo jiné nastoupil na zácvik na veterinárním středisku v Miroslavi, kam jsem chtěl po absolvování roční vojenské služby nastoupit.

… Na zahrádce s naší fenkou Besi

 

Dnes už to naštěstí neplatí, ale v těch dobách byla vojna významným zásahem do života mladých mužů. Vzpomíná se prý jen na to dobré, ale skutečnost byla mnohdy dramatičtější.

Při nástupu na vojnu jsem měl veliké a snad i osudové štěstí. Byl jsem přidělen jako absolvent VŠV na Vojenské veterinární středisko do Karlových Varů (asi po půl roce se potom veterinární středisko přestěhovalo do Dolní Lomnice – okraj VVP Doupov). A zde mě potkaly dvě zásadní a úžasné věci! Výborná veterinární praxe v terénních podmínkách se skvělým a nesmírně erudovaným odborníkem MVDr. Ondřejem Koždoněm, CSc., který mě v těchto podmínkách po celý rok odborně vedl. Výsledek byl a je takový, že jsem získal naprosto nenahraditelné odborné zkušenosti a ještě získal kolegu a přítele prakticky na celý život. Oba se totiž nepřetržitě navštěvujeme.

Patříte tedy k těm několika málo šťastným, pro které nebyla vojna jen přehlídkou ztraceného času.

Ale ani setkání s praxí nebývá zdrojem jen příjemných vzpomínek, které jsou jinak pro dobu mládí přirozené.

Po absolvování vojny jsem nastoupil na již zmíněné veterinární středisko do Miroslavi (Znojemsko), kde jsem začal jezdit na obvodě. V rámci svého obvodu jsem prováděl i technické práce ve velkokapacitním provozu (VKK) v Olbramovicích. Nutno právě i s odstupem času říct, že náročnější práci v terénních podmínkách jsem si tehdy nedokázal ani představit (denně kvanta gynekologických vyšetření včetně RDG, plošná očkování a vakcinace, prevence, kontroly na dojírnách, zdravotní zkoušky v karanténách atd.).

Pak přišla revoluce a privatizace a to také nebyl vždycky samet. Jak to bylo ve vašem případě?

Ale po privatizaci se situace tak nějak začala měnit. Většina vedoucích zemědělských podniků jakoby začala nám, veterinářům, závidět a případy, běžná rutinní vyšetření, kontrolní a preventivní akce se najednou přestávaly konat. A to byl (alespoň v těchto podmínkách) jen začátek. Ta druhá fáze byla v podstatě daleko horší – systematická likvidace velkých zvířat – hlavně skotu a postupně i prasat. Tady už skutečně nepomohlo téměř nic … Nebyla zvířata, nebyla práce …

Ale život přesto běžel dál mílovými kroky.

V polovině devadesátých let jsem poměrně vážně onemocněl a de facto byl nucen přerušit už tak námi nezaviněnou „pošramocenou“ pracovní činnost.

Nebudu na tomto místě specifi kovat či rozebírat důvody, resp. diagnózu mé nemoci, nicméně se domnívám, že nejdůležitější na všem je, že jsem toto martyrium přečkal a vše zlé a nedobré přežil. Ono se totiž jen tak neříká, že i to špatné je taky na něco dobré. Bez nadsázky řeknu, že to byl právě i můj případ …

Jen to dobré a zlé pryč. Řeči o chorobách stejně nepatří k oblíbeným tématům čtenářů tohoto časopisu. Lépe se čtou řeči o láskách a koníčcích.

Po určitém uzdravení jsem se totiž začal znovu věnovat svému milovanému koníčku – ornitologii.

 

Malá ochutnávka z připravované knihy – vlhy pestré

To, že jsem začal v odborných sbornících nebo časopisech publikovat v tomto oboru již během 70. let, by snad nebylo tak zvláštní, ale na ty větší věci mi život a osud přichystal čas a šanci teprve až nyní. Začal jsem psát knihy o ptácích, a to nejen avifaunistického rázu nebo odborné průvodce, ale jako v posledním případě knihu, která měla být srozumitelná všem kategoriím čtenářů a být především fotografi cká! Myslím, alespoň podle všemožných ohlasů nebo odborných recenzí, že se to vcelku dobře podařilo. Knihu Ptačí sezóna, kterou jsem napsal a vydal v roce 2011, si oblíbilo široké spektrum čtenářů nejen kvůli zajímavým i atraktivním fotografi ím, ale také z důvodu netradičního koncepčního pojetí. V současné době dokončuji další knižní zpracování (již čtvrté), které bude pojednávat o biologii a chování ptáků. Znovu musím touto cestou poděkovat Komoře veterinárních lékařů ČR, která oba tyto projekty významně podpořila a umožnila mi tak alespoň touto cestou se prezentovat nejen jako ornitolog, ale také jako veterinární lékař, který se zároveň i jako člen KVL ČR snaží tímto způsobem zvyšovat její prestiž.

… Na ornitologické výpravě

 

To je opravdu krásné konstatování a číst by ho měli i ti, kteří na práci Komory nenechají nit suchou. Pane doktore, co byste závěrem popřál přátelům, kolegům i KVL do příštích let?

Závěrem mi přátelé a kolegové do- -volte jednu malou, ale nesmírně důležitou poznámku. Právě v těchto dnech jsem dovršil 60. roku mého života. Vzhledem k tomu, co jsem prožil a zažil, musím konstatovat, že si tohoto jubilea více než vážím. Nikdy proto nic nevzdávejte a bojujte vždy s velkým odhodláním za dobrou věc a především v zájmu svého zdraví. Naše profese má velmi ušlechtilé poslání a studium,

znalosti či touha po poznání vždy byly a také musí být naše nejdůležitější atributy. Proto bych chtěl touto cestou popřát všem kolegům a také KVL ČR v blízké i té vzdálenější budoucnosti její naplnění.

Pane doktore, děkuji vám za rozhovor a věřím, že se s vámi na stránkách Zvěrokruhu brzy setkáme. Třeba nad ukázkami vaší knihy a vyprávěním o ní.