Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Postřehy a dojmy z předposledního zastavení „Pojízdného cirkusu“ v Opavě 17. 5. 2013

Z činnosti komory

Martin Zelenka

„Pojízdný cirkus” dorazil do Opavy

 

Vážení přátelé a kolegové, sedmnáctého května jsem se zúčastnil Jarního putovního semináře KVL zvaného též „Pojízný cirkus“ pořádaného v Opavě. Seminář probíhal v prostorách čerstvě zrekonstruovaného kulturního domu Na Rybníčku takřka v centru města. Nejsem David Vávra, a tak nebudu komentovat, jak na mě rekonstrukce secesního domu hrazená z dotací EU zapůsobila, a raději se budu věnovat vlastnímu programu.

Kromě vlastních aktérů dorazilo na seminář 24 „diváků“.

Je to škoda a možná se někomu bude zdát, že je to málo, ale na druhou stranu je třeba poznamenat, že někteří přítomní dorazili na akci i ze vzdálenosti větší než 70 km(!) – inu, kdo chce, najde si způsob, a kdo nechce, najde si důvod…

Seminář byl oproštěn od balastu a účastníkům byla předkládána ne suchá, ale naopak docela šťavnatá fakta.

Hned první přednáška Mgr. Ing. Meduny o právních a daňových vztazích a o různých úskalích, která s sebou i v našem podnikání přináší, nebyla vůbec nezáživná a dobře se doplňovala s tématy dalších přednášejících.

V dalších pěti minutách Dr. Daniel informoval o blížícím se světovém veterinárním kongresu – že je již přihlášeno 60 účastníků z řad veterinární správy a že pro prvních 200 přihlášených členů KVL je připraven příspěvek až do výše 9000 Kč.

antibioúčastníkům byla předkládána ne suchá, ale naopak docela šťavnatá fakta

Paní Hanelová naznačila, co nás čeká se zavedením nového občanského zákoníku a co to bude představovat po stránce pojištění – žádný horor, ale nová realita, na kterou si budeme muset zvyknout, ale hlavně být na ni dobře připraveni. Bohužel, zde asi pocítíme absenci standardů, které jsou podle spousty kolegů naprosto „zbytečné“…

V návaznosti na předchozí přednášky kolega Bernardy nastínil, co čeká Komoru v nejbližší době po stránce legislativní – otevřít Veterinární zákon a implementovat do něj např. veterinárního lékaře také jako právnickou osobu a korespondenční formu voleb. Že to nebude jednoduché a že na otevření zákona čekají i jiné „zájmové“ skupiny, aby tam mohly implementovat své „červíky“, není třeba se rozepisovat. Bohužel zde nebyl nikdo z ÚSKVBL, a tak dr. Bernardy jen v krátkosti popsal „antibiotickou politiku“ tak,

 

jak byla předložena pí. Rosbachovou v Bruselu, co to pro nás znamená a co nás možná i nemine…

Dr. Vaňousová seznámila přítomné s různými formami a možnostmi vzdělávání, které se úspěšně rozběhly, zejména pak webináři – internetovou formou vzdělávání, která je patrně fenoménem dnešní doby a šetří čas i peníze…

 

Ing. Vorel v krátkosti pohovořil o nových formách prezentací na internetu a o tom, že zejména díky masovému rozvoji používání nových prostředků, jako jsou chytré telefony, tablety apod. se rapidně mění i přístup k vytváření tzv. „mobilních“ internetových stránek.

Na závěr pak Bc. Adamovič pohovořil o možnostech vlastního zviditelnění. O tom, že není reklama jako reklama, a jak si provést vlastní průzkum trhu.

Přednáškám ani občerstvení není co vytknout, zvláště pak, když program byl „zpestřen“ požárním poplachem, při němž jsme organizovaně opustili budovu (to patrně abychom nezapomněli, že terorista nikdy nespí). Porucha ale nebyla v našem přístroji, nýbrž ve skutečnosti, a tak jsme po chvíli mohli pokračovat dál v přednáškách. Tento „Pojízdný cirkus“ byl vskutku neotřelým zážitkem, jakož i zdrojem užitečných informací a já za něj organizátorům děkuji.

 
Martin Zelinka