Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

„Cirkus” v Průhonicích třetího května 2013

Z činnosti komory

Katka Novozámská

„Pojízdný cirkus” navštívil Průhonice

… na snímcích účastníci a aktéři pojízdných seminářů okem kamery

 

Letošního putovního setkání se oproti minulým, tj. před dávnými časy, pořádaným „cirkusům“ zúčastnila pouhá polovina členů, možná i proto, že sobotní odpoledne lákalo k jiným aktivitám. Jak poznamenal jeden kolega – nešlo by to udělat on-line? Přitom program byl zajímavý, posuďte sami: právo a daně, marketink, informace ÚSKBVL, novinky ze vzdělávání, webináře, světový kongres a především aktuality z veterinární legislativy. Určitě zaujal příspěvek kolegyně Lenky Koutecké z ÚSKBVL týkající se mimo jiné i užití humánních přípravků ve veterinární praxi, není totiž dobrou vizitkou, pokud kolegové krédo „ medicína je jenom jedna“ berou příliš doslovně.

Dobře vím, jaké úsilí stálo přesvědčit poslance i ministerstvo zdravotnictví, abychom mohli odebírat léčiva včetně humánních, pokud je potřebujeme pro veterinární praxi, přímo od distributora či výrobce.

Kolegyně nás upozornila i na nutnost uváženého podávání ATB a dodržování indikační omezení. Je to výzva pro vzdělávácí komisi, která spolu s ÚSKBVL připraví vzdělávací akce ohledně užití ATB. Určitě to umožní i populární webináře, o kterých nás informovala Radka Vaňousová. Mimochodem, podařilo se je prosadit přes zamítavé stanovisko revizní komise KVL k pronájmu licence a nenaplnily se katastrofi cké scénáře o nezájmu, kapacitou už naopak nestačí. Otázka užití ATB, resp. vydávání ATB je předmětem „Rosbach report“, o které podal správu kolega Martin Grym. Sám za sebe vidí řešení v podobě „koncese“ na ATB, jako námitka z pléna však zaznělo, že to bychom mohli mít i postupně koncesi na biopreparáty, skalpely atd. Bohužel návrh oddělit preskripci od výdeje ATB by asi těžko „koncese“ vyřešila.

Podle vize poslankyně Rosbach neslouží ATB k léčení zvířat

Důvodem k oddělení preskripce od výdeje ATB je totiž ušlechtilý boj s antimikrobiální rezistencí, který bude vítězný v okamžiku, kdy zištní veterináři přestanou ATB předepisovat.

Podle vize poslankyně Rosbachové neslouží ATB k léčení zvířat, ale pouze k prodeji a potažmo obohacování veterinářů. Možná pak bude nejlepší pustit do veterinárního podnikání řetězce, jak navrhoval v souvislosti s možností či nemožností odprodeje praxí kolega Miloš Urban. Prý je tomu tak v USA, kde řetězce vlastní veterinární praxe. Dokážu si plně představit, jak v rámci obchodního centra je kromě petcentra očkovárna a čistírna zubů domácích mazlíčků, s prodejem veterinárních ATB v přilehlé řetězcové lékárně. Kdepak asi skončí zisky v tomto případě?

Obávám se, že řetězce dokážou plně využít marketinková pravidla, na rozdíl od kolegů, které právě Bc. Adamoviče poněkud nudil. Budu-li citovat, v marketinku žádná etika neexistuje.

 

 

Ale tak daleko ještě nejsme. Novela zákona o KVL je zatím ve stadiu zrodu, tým kolegy Gryma odvedl kus práce a snad se nenaplní moje katastrofi cké scénáře ohledně vstupu právnických osob na trh. Je až s podivem, že se naší profesní skupině podařilo udržet určitou samostatnost a kompetence, protože se zdá, že doba je pro veterináře zlá a lepší jen tak k mání nebude. Jakýkoli pokus o udržení pozice veterinářů tak, jak to požaduje členská základna, je následně ze strany UHOS tvrdě postihován. Ale nakonec přece jen něco pozitivního k tomu marketinku – počet chytrých telefonů převýšil počet počítačů – podle Ing. Vorla je na čase upravit stránky na mobilní verzi!

 
Katka Novozámská