Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Podzimní zažívací nebezpečí

Podzim s sebou přináší přemíru rizik souvisejících s pozřením rozličného padaného ovoce, pecek, tlejícího listí apod. Přísun jablek, hrušek či hroznů, v pozdním létě i švestek, může mít velmi nepříjemné zdravotní konsekvence, neboť zvláště psi padané či na kompost odhozené ovoce rádi konzumují.

Nahnilé ovoce některým zvířatům chutná, protože kvasnými procesy dochází k tvorbě alkoholu, což ne poživatina vyhledávaná nejen lidmi. Chladné počasí ale konzervuje na padlém ovoci i bakterie, které po pozření mohou vyvolat žaludeční a střevní infekce a záněty. Ty jsou následně nezřídka doprovázeny úporným zvracením a průjmy.

Peckoviny jsou nebezpečné především z toho důvodu, že pecka může ucpat tenké střevo a vyvolat tak jeho neprůchodnost. Jde o velmi nebezpečný stav, který se projevuje především zvracením potravy i vody, které se shromažďují v žaludku, protože nemůžou odejít dále do střeva. Pes většinou nekálí, protože potrava se do střeva nedostane. Diagnostika může být přitom nesnadná, protože pecka je velmi nenápadná a obtížně se na rentgenu či ultrazvuku hledá.

Pozor i na hroznové víno. Ačkoli ho někteří psi snášejí bez problému, u jiných může vyvolat otravu, jejíž přesná příčina je nejasná. Opatrnost platí i pro rozinky.

Podzimní nabídka potencionálních zdravotních průšvihů je poměrně pestrá a proto bychom vždy měli mít na mysli, že ideální je prevence, nikoli až řešení nastalého problému. Nenechávejte tedy zvířata v tento čas bez kontroly pobíhat po zahradách a padané ovoce pravidelně sbírejte. Zvláště v případech, když je váš pes známý čistič pozemku. Velký pozor na pecky – jedna pecka ve střevě vašeho psa může v případě nutné operace nepříjemně provětrat vaši peněženku.