Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

I psi mají své dny

  Informace – zprávy – výzvy

(kdy by se jim hodila masáž)

Leoš Grejcar

Nejen člověku prospívají cílené masáže

 

Pod tímto lákavým názvem jsem měl možnost se zúčastnit se svojí starší dcerkou a studenty Střední veterinární školy v Plasích semináře na téma masáže psů. Přednáška s praktickou ukázkou se konala v Praze ve škole psích sportů. Přednášející byla Julia Robertsonová, přední anglická lektorka s dvanáctiletou praxí, členka Galen Th erapy Centre z Velké Británie.

Svým zaměřením byl tento seminář specializován na chovatele psů, kteří měli možnost si vyzkoušet na svých miláčcích zásady správné myoterapie. Dopolední blok byl věnován základům anatomie a fyziologie psů a v odpoledním bloku jsme se dozvěděli a prakticky si vyzkoušeli zásady správné zklidňující masáže s cílem seznámit se s přínosem masáže na psychický a fyzický stav zvířete. Odborný seminář se nesl v poklidném duchu.

Z tohoto semináře jsem odcházel s pocitem zadostiučinění

Bylo kouzelné pozorovat, jak se ze smečky psů různých plemen (od malého papillona po majestátnou německou dogu), kteří se viděli po prvé v životě, stala smečka pohodových psů, spokojeně se válejících na zemi, podřimujících a relaxujících se slastným výrazem. Jako jediný veterinář jsem se necítil osamocen, neboť se tohoto semináře účastnilo několik asistentek z veterinárních klinik.

Z tohoto semináře jsem odcházel s pocitem zadostiučinění a znalostmi, jak u svých pacientů „rozsvítit slunce v duši“ a zklidnit jejich stresovanou dušičku, což se projeví i na snížení podrážděnosti mých klientů, kteří jsou dost otráveni tou „blbou náladou“ panující v naší společnosti.

Organizátoři přislíbili, že se s Julií Robertsonovou (autorkou knihy Physical Th erapy and Massage for the Dog) určitě nevidíme naposledy a plánují otevření centra Galen therapy v České republice, které by se problematice rehabilitace zvířat více věnovalo na profesionální úrovni.

 

… průběh „masážního semináře” okem kamery

 
Leoš Grejcar