Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Přenos infekcí na zvířata: v zimě velmi aktuální!

Podzim a zima jsou obdobím nepříjemných infekcí. Chřipky a angíny mají v zimě pré: charakteristické pokašlávání, smrkání a kýchání je možné slyšet v dopravních prostředcích, na ulici i v obchodech. Málo se ví, že nejčastějším způsobem přenosu těchto nemocí není kapénková infekce, nýbrž podání ruky, dotknutím se kontaminovaných předmětů, utření se do vlhkého ručníku po nemocném, atd.

Nemocní lidé bohužel v období své nemoci nezřídka nijak neomezují kontakt se svými zvířaty. To je ale chyba. Hlazením kočky či psa, mazlením se s papouškem či králíkem, sdílením lože s domácím zvířetem a všemi podobnými kontaktními aktivitami výrazně zvyšujeme přenos infekčního onemocnění na zvíře.

Zvláště zvířata, která se pravidelně čistí – kupříkladu kočka jazykem či papoušek zobákem – jsou ve zvýšeném riziku nakažení, protože jim na srsti či na peří zůstává pot člověka s infekčním agens. Jakmile zvíře bakterii či virus pozře, může se u něj rozvinout onemocnění ve stejné intenzitě, jako u člověka. Častá je horečka, apatie, výtok z nosu a očí, včetně nechuti k jídlu. Na kočky lze přenést angínu, a to s charakteristickými příznaky – zvětšenými mízními uzlinami a obtížemi při polykání.

Lidské bakteriální infekce jsou nebezpečné především pro papoušky a můžou být i příčinou úhynu. Projevují jak příznaky zánětu horních cest dýchacích (výtok z nozder, záněty spojivek), ale také postižením zažívacího aparátu (zvracení, nechutenství).

Proto je velmi důležité, abyste v každém případě, kdy vaše zvíře onemocní, a vy se rozhodnete pro návštěvu veterinárního lékaře, veterináře upozornili na to, že jste byli sami nemocní. Tato informace velmi pomůže – většina nemocí zvířat i člověka je totiž léčí podobně.