Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Klíšťata a prasata – rizika lesních vycházek nejen na jaře

Teplé a vlhké jarní počasí s sebou přináší nájezdy nepříjemných obyvatel lesa – klíšťat. Aby toho nebylo málo, rodí se bachyním selata, takže divoká prasata jsou v této době obzvláště agresivní. Zopakujme si některé zásady, jak minimalizovat ohrožení těmito jarními strašidly našich luhů a hájů.

Jarní a podzimní období jsou dva vrcholy výskytu klíštěte obecného. Na trhu je dnes uspokojující nabídka rozličných přípravků, které vám pomohou invaze tohoto neoblíbeného členovce zvládnout. Někdo nedá dopustit na obojky, bohužel jen zlomek chovatelů si ovšem pamatuje, který typ si před šesti měsíci vlastně koupil a co za značku „tak dobře účinkovala“. Výhodou obojku je možnost jej operativně odstranit a zase nasadit, nevýhodou je jeho kolísavá účinnost (na jednoho psa funguje perfektně, na jiného vůbec).

Další možností jsou spreje. Jejich výhodou je možnost nástřiku těsně před procházkou a jejich dobrý repelentní (tedy klíšťata odpuzující) účinek. Nevýhodou je pracná a častější aplikace, včetně oslabení účinku při častém koupání.

Stále oblíbené jsou tzv. spoty, tedy tekuté přípravky, které se ve formě kapky aplikují na kůži zvířete. V kožním mazu se pak rozprostřou po celém těle. Výhodou je velmi snadná aplikace a většinou měsíční účinek. Jde o dobré repelenty, takže klíšťata odpuzují již při přechycení na srst. Nevýhodou je snižování účinku při častém a pravidelném koupání a vzhledem k dlouhodobému používání nižší účinnost u některých z nich.

Hitem posledních let jsou tablety proti klíšťatům a blechám. Výhodou je relativně snadná aplikace a delší účinek (od 4 do 12 týdnů podle typu přípravku). Velmi dobře fungují, neboť jde o nové molekuly, proti kterým si klíšťata zatím nevyvinula odolnost. Nevýhodou je absence repelentního účinku a skutečnost, že klíště musí narušit kůži, aby se účinná látka ze zvířete dostala do organismu klíštěte. Chovatel může být proto nepříjemně překvapen, že po procházce ze psa odpadávají v domácnosti mrtvá, ale někdy i živá klíšťata.

Základní poučka v boji proti klíšťatům zní: neměňte, co vám funguje! Objevili-li jste účinný obojek, zůstaňte u něj. Máte-li ověřen určitý spot, aplikujte jej a neexperimentujte. Jste-li spokojeni s tabletou a nadšeni z jejich účinku, kupte si tablety. Boj s klíšťaty je dlouhodobě velmi problematický, takže držte se zavedeného. Je možné, že blížící se suché období bez dešťů výrazně sníží jejich výskyt.

Na závěr je vhodné na tomto místě připomenout nebezpečí napadení psa bachyní. Buďte opatrní a nenechte své psy zabíhat do mlází a křovin. Jestliže pes najde bachyni se selaty, vnímá to bachyně většinou úkorně a snaží se nevítanou návštěvu eliminovat.