Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Informace SVS – Monitoring IBR a NOP od IBR v roce 2014

ÚSTŘEDNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA
STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY

Slezská 7/100, 120 56 Praha 2 Tel.: +420 227 010 142 Fax.: +420 227 010 191
elektronická podatelna: e.podatelna@svscr.cz ID datové schránky: d2vairv

Naše č. j.:   SVS/2014/001453-G      
Vyřizuje:   MVDr. Martin Beňka      
Telefon:   227 010 128      
           
V Praze dne:   08.01.2014      
 
všechny KVS SVS, MěVS SVS v Praze,
všechny SVÚ, VÚ Hlučín,
KVL ČR, VFU

Věc: Monitoring IBR a NOP od IBR v roce 2014

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v souladu se schválenou Metodikou kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2014 (dále jen „MKZ“), vám zasíláme následující upřesnění týkající se monitoringu IBR a NOP od IBR v roce 2014.

Základní změnou z pohledu IBR je změna terminologie, která spočívá v zrušení klasifikace „ozdraveného“ hospodářství a jeho nahrazení termínem „úředně prosté“ hospodářství. Nově se tedy rozlišují dva druhy úředně prostých hospodářství – jedno bez vakcinovaných zvířat a druhé s vakcinovanými zvířaty.

1. Monitoring IBR

V rámci monitoringu IBR se vyšetřují všechna úředně prostá hospodářství. Pro monitoring na daném hospodářství lze volit jednu ze tří variant.

V případě, že se jedná o úředně prosté hospodářství s vakcinovanými zvířaty, tak lze použít pouze variantu č. 1 – kódy EpA340 a EpA341.

Varianta č. 2 – kódy EpA350 a EpA351 a varianta č. 3 – kódy EpA360 a EpA361 jsou určeny pouze pro úředně prostá hospodářství bez vakcinovaných zvířat, jelikož se v těchto hospodářstvích vyšetřují i vzorky mléka.

U všech 3 variant v případě sérologického vyšetření krve platí, že se vyšetřují zvířata (všechna u varianty 1 nebo v čase odběru nedojená u variant 2 a 3) starší 24 měsíců a to včetně plemenných býků.

Odebrané vzorky musí na Státní veterinární ústav (dále jen „SVÚ“) provázet řádně vyplněná objednávka laboratorního vyšetření č. 2. Je důležité, aby bylo v žádance rozlišeno, pod kterým kódem jsou odebraná která zvířata, aby v laboratoři na SVÚ věděli u kterých krví použít klasický ELISA test, u kterých gE ELISA test nebo které dojnice byly vybrány pro směsný vzorek mléka. Metodiku pro odběr úředních směsných vzorků mléka KVS obdrží v průběhu února, jelikož referenční laboratoř pro IBR na SVÚ Jihlava má pro její vypracování termín do konce ledna 2014.

V případě, že v rámci monitoringu bude vakcinované zvíře vyšetřeno klasickým ELISA testem s pozitivním výsledkem, protože uvedené zvíře bylo na žádance zařazeno mezi nevakcinovaná zvířata, lze použít pro dodatečné vyšetření uvedeného zvířete kód ExA340. Toto vyšetření hradí chovatel a musí být provedeno neprodleně, aby mohl být hospodářství ponechán status úředně prostého hospodářství.

Kódy, které se v porovnání s MKZ v roce 2013 ruší, jsou EpA331 a EpA332.

2. NOP od IBR

Oznámení o přeřazení:

Z důvodu změny terminologie, která je popsaná výše, je nutné, aby krajské veterinární správy a Městská veterinární správy v Praze (dále jen „KVS“) v průběhu prvního čtvrtletí roku 2014 zajistily zaslání oznámení o přeřazení hospodářství ze seznamu „ozdravených“ na seznam „úředně prostých“ hospodářství. Vzor dopisu, který KVS použijí pro uvedené oznámení je v příloze tohoto dopisu.

Ukončení NOP od IBR v kraji:

K 31. 12. 2013 musí KVS vyhodnotit procento zbývajících hospodářství, která dosud neukončila ozdravování. Vyhodnocení se musí následně provádět každých 6 měsíců. Pokud procento infikovaných hospodářství v kraji klesne pod 1,5 %, tak příslušná KVS ukončí NOP od IBR v celém kraji a v hospodářstvích, kde zůstanou ještě infikována zvířata, KVS nařídí mimořádná veterinární opatření (dále jen „MVO“). V MVO KVS mimo jiné nařídí omezení přesunů zvířat v souladu s podmínkami stanovenými v článku 15 NOP od IBR a chovateli uloží vypracovat ozdravovací plán, který příslušná KVS schválí.

Kódy NOP od IBR v roce 2014:

Nové kódy, které v rámci NOP od IBR přibyly do MKZ jsou IBR300 a IBR301. Kód IBR300 nahrazuje kód IBR101 a slouží pro sérologickou depistáž v hospodářstvích s pozastaveným statusem. Kód IBR301 slouží pro namátkové vyšetření v hospodářstvích prostých a ozdravovaných dle parametrů, které stanoví KVS. Obě vyšetření jsou hrazena státem.

Kódy, které se v porovnání s NOP od IBR v roce 2013 ruší, jsou IBR107 a IBR108.

Pozastavení a odebrání statusu:

Pozastavení nebo odebrání statusu IBR úředně prostého musí být provedeno pouze formou rozhodnutí. V případě pozastavení statusu jsou v pracovní metodice doplněny dva nové kódy EpA380 (ELISA) a EpA381 (gE ELISA). Vyšetření dle uvedených kódů může být provedeno pouze na základě souhlasu KVS, a to nejdříve 30 dnů po vyřazení posledního pozitivního kusu z hospodářství. Oba kódy obsahují 2 vyšetření v rozmezí 3 až 6 měsíců. Při pozastavení statusu není nutné, aby chovatel vypracoval ozdravovací program.

V případě, že při vyšetření dle uvedených kódů jsou zjištěna další pozitivní zvířata, tak se hospodářství, formou rozhodnutí, odebere status a chovateli se nařídí vypracovat ozdravovací program, který musí KVS schválit.

Podmínky pro přemísťování zvířat v souladu s článkem 15 NOP od IBR:

a) Do prostého hospodářství bez vakcinovaných zvířat lze přemísťovat pouze zvířata z hospodářství prostého, a to pouze nevakcinovaná zvířata.

b) Do prostého hospodářství s vakcinovaným skotem lze přemísťovat pouze zvířata z prostých hospodářství, a to jak nevakcinovaná zvířata, tak i vakcinovaná zvířata.

c) Do hospodářství ozdravovaného lze přemísťovat zvířata z prostých hospodářství, a to jak vakcinovaná, která jsou již v imunitě, tak nevakcinovaná za podmínky, že budou tato zvířata neprodleně po přemístění začleněna do ozdravovacího programu.

Do ozdravovaného hospodářství mohou být přesunuta také zvířata z jiných hospodářství, která ozdravují za předpokladu, že zvířata jsou v imunitě a budou neprodleně začleněna do ozdravovacího programu. Nesmí být přemísťována pozitivní vakcinovaná zvířata.

d) V případě svodu, kterého se účastní zvířata z ozdravovaného hospodářství, platí, že zvířata jsou negativní, vakcinovaná a jsou v imunitě. Telata mladší 6 měsíců, která ještě nejsou vakcinována, musí pocházet od matek v imunitě.

Laboratorní vyšetření:

Všechny odebrané vzorky pro vyšetření musí provázet řádně vyplněná objednávka laboratorního vyšetření č. 2. Vyšetření zajišťují SVÚ Praha, Jihlava a Olomouc.

Objednávka laboratorního vyšetření pro NOP od IBR č. 3 se ruší.

3. Ozdravování malých hospodářství

V průběhu roku 2014 je potřeba, aby KVS zajistily ukončení ozdravování malých hospodářství do 10 kusů skotu a malých hospodářství s výkrmem skotu. Lze postupovat dvěma způsoby:

a) Formálně, kdy KVS udělí status hospodářství prostého v případě, že chovatel dlouhodobě nakupuje zvířata pouze z prostých hospodářství.

b) Po vyhodnocení možných rizik a aktuální nákazové situace na hospodářství KVS stanoví chovateli vypracovat ozdravovací program a po jeho ukončení hospodářství udělí status.

S pozdravem

   
Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D.
ústřední ředitel Státní veterinární správy
podepsáno elektronicky
v zastoupení

Příloha: Vzor oznámení o přeřazení hospodářství

174029678_0_Monitoring_IBR_a_NOP_od_IBR_v_roce_2014-1.pdf