Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva – Trávit hraboše, či netrávit, toť otázka dnešních dnů

Tisková zpráva – Trávit hraboše, či netrávit, toť otázka dnešních dnů

Srp 13, 2019

Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ČR ze dne 13. 8. 2019

Trávit hraboše, či netrávit, toť otázka dnešních dnů

Obecně každé použití jedovatých nástrah znamená zvýšené riziko pro domácí zvířata, i ta volně žijící. Veterinární lékaři často řeší ve svých ordinacích otravy psů či koček po požití návnady na potkany či po požití všemožných návnad na různé škůdce v zahradách, které si na své pozemky aplikují sami majitelé. Ale pozor, rizika mohou být i mimo zahradu!

Komora veterinárních lékařů si neosobuje právo rozhodovat, zda trávit či netrávit hraboše. Jistě se najde mnoho argumentů pro i proti, ale není od věci připomenout, že každý lidský zásah do přírodní rovnováhy, byť i se možná zdá hodně vychýlená, může znamenat nečekané riziko. Velcí zemědělci argumentují ekonomikou, přírodovědci a ornitologové ohrožením sýčků, volavek a čápů či poštolek, popřípadě psů a koček.

Podle Komory veterinárních lékařů sice přímé ohrožení domácích zvířat nemusí hrozit, protože návnada, jejíž účinnou látkou je fosfid zinku, přesněji 2,5 % fosfid zinečnatý velmi neatraktivně páchne, ale vyloučit se určitě nedá! Fosfid zinečnatý se dostane do žaludku, kde působením kyseliny solné hydrolyzuje a vzniká plynný fosfan. Ten vyvolá akutní zánět žaludku s následnou nekrózou sliznice. Důsledek: bolestivost břicha, zvracení, krvavý průjem. Současně se fosfan vstřebává do krevního oběhu a způsobuje nekrotizující záněty v celém těle. V plicích vyvolává výrazný edém.

Úhyn nastává poměrně rychle. Proto by se asi každý na procházce se psem měl takto „ošetřeným“ polím, ale i příkopům a remízkům, raději vyhnout. A pozor, návnada může být nebezpečná i ptákům, kočkám. A co přiotrávený hraboš? Bude přece snadnou kořistí. Jak moc může ohrozit volně žijící predátory? Ornitologové varují.

Když už by se měl jed používat, měl by se aplikovat vždy podle návodu, u plánovaného přípravku na hraboše je uvedeno na obale, že do nor! Ostatně u všech přípravků je nutné dbát vždy návodu k použití! A při pohybu v exteriéru sledovat možné výstražné informace o použití jedu, ti, kdo jej aplikují, musejí tak zřetelným způsobem učinit, stejně jako deratizátoři, zemědělci a jiné odpovědné subjekty.

No a všichni, kterým bude podezřelý stav vlastního psa, či kočky, by měli vždy neprodleně navštívit veterinárního lékaře, První pomocí je vyvolat zvracení. A hlavně doufat, že k otravě došlo nepřímo.

Josef Duben
PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Radka Vaňousová
Prezidentka KVL ČR
603 928 387
r.vanousova@volny.cz

Josef Duben
PR KVL ČR
602 172 954
dubenjsf@gmail.com