Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Sir Edwin Henry Landseer: Isaac van Amburgh se svými zvířaty

  Časopis Zvěrokruh 3/2014
     Společenská rubrika

Sir Edwin Henry Landseer:

Isaac van Amburgh se svými zvířaty

 

Isaac van Amburgh odešel ve svých 19 letech ze svého rodného města Fishkill, věnoval se řadě povolání, až nakonec zakotvil u kočovného cirkusu. Debutoval v New Yorku jako krotitel lvů a jeho vrcholným číslem bylo, že na závěr vystoupení strčil jednomu ze lvů hlavu do tlamy. To bylo v roce 1833 a na jeho show se stály fronty, kamkoliv přijel. Při zájezdu do Londýna měla královna Viktorie navštívit jeho show snad šestkrát. Isaac van Amburgh se rád oblékal do antických kostýmů a ve svých show často zobrazoval antické mýty a postavy.

Za jeho pobytu v Londýně navštívil jeho show tehdy uznávaný malíř zvířat Sir Edwin Henry Landseer, autor obrazu Isaak van Amburgh se svými zvířaty, se kterým se na titulce našeho březnového Zvěrokruhu setkáváme.

Sir Edwin Henry Landseer, syn mědirytce Johna Landseera, se převážně věnoval malbě krajiny a zvířat. Narodil se roku 1802 a už v roce 1815 začal studovat na Královské akademii. Rok předtím, tedy ve svých 12 letech už ale vystavil svůj obraz na Královské letní akademické výstavě. Takže žádný div, že byl přijat.

Landseer byl brilantní malíř a stejně jako jeho řemeslo se vyvíjela i jeho kariéra. V roce 1831 se stává dvorním malířem královny Viktorie a celé královské rodiny a v roce 1850 je povýšen do šlechtického stavu.

Řada jeho obrazů byla rozmnožována tiskem, tehdy populární mědirytinou a litografi í. Také obraz z titulní stránky patří mezi obrazy známé díky tisku po celé tehdejší Evropě.

Lanseer miloval Skotsko a řada jeho obrazů zachycuje právě tuto krajinu.

Mezi své úspěchy může počítat i to, že byl zvolen za prezidenta Královské akademie, úřad ale nikdy nenastoupil. Trpěl často depresemi, což posléze vedlo k jeho zhroucení. Přes nedobré zdraví maloval až do konce svého života. Umírá v Londýně v roce 1873.

Zavítáte-li do Londýna, projděte se po Trafalgar Square a až bude stát před sochou admirála Nelsona, podívejte se dobře na lvy, kteří mu leží u nohou. Majzlík a kladivo, které je tesaly, držel v ruce právě náš malíř Sir Edwin Henry Landseer.