Informace spotřebitelů o omračování před porážkou Chtějí být spotřebitelé při nákupu masa informováni, jakým způsobem bylo zvíře omráčeno? A jestli ano, ovlivňuje to jejich rozhodnutí o nákupu? Těmito tématy se 16. ledna zabývalo jednání o výsledcích evropského průzkumu s 12 otázkami k omračování zvířat před porážkou. FVE nesouhlasí s porážkami zvířat bez omračování a podporuje informování spotřebitelů; zvláště v situacích, kdy rituální porážky jsou častější, než by napovídaly požadavky trhu. Výsledky průzkumu napovídají, že většina spotřebitelů (72 %) požaduje informaci o omračování, ačkoliv není jisté, že tato informace by ovlivnila jejich nákupní rozhodnutí. Hlavními atributy rozhodnutí o nákupu masa jsou kvalita, cena a původ. Setkání zástupců polské komory s FVE & UEVH Delegace polské Komory – J. Łukaszewicz, prezident, K. Anusz a M. Kubica navštívili prezidenta FVE C. Buhota, prezidenta UEVH S. O’Laoide a předsedu pracovní skupiny k bezpečnosti potravin F. O’Sullivana. Účelem schůzky byla vzájemná informace o současném systému veterinárního dozoru při výrobě masa v Polsku a o silných a slabých stránkách tradičního I modernizovaného modelu dozoru. Pracovní skupina k bezpečnosti potravin vytvoří strategický dokument pro potřeby dalšího lobování u Evropské komise. FVE • Av. Tervueren 12 • 1040 Brussels • info@fve.org |