Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Představujeme – Milena Vicenová

  Časopis Zvěrokruh 4/2014
     Společenská rubrika

Milena Vicenová

// Přerov – Brno – Brusel – Praha //

Životní krédo: ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM

 

Jak byste se sama popsala?

Akční, optimistická, vytrvalá, se snahou dohodnout se ke spokojenosti obou stran. Někdy netrpělivá.

Jaké máte životní krédo?

Štěstí přeje připraveným.

Odkud pocházíte?

Maminčina větev pocházela z Valašska, ze Starého Jičína a Valašského Meziříčí, po tatínkovi jsem z Hané. Narodila jsem se v Přerově a vystudovala jsem tam Gymnázium Jakuba Škody. Později jsem odešla na studia na Vysokou školu veterinární do Brna.

Ovlivnilo vaše rodinné zázemí výběr vašeho budoucího povolání?

Určitě ano. Bydleli jsme v centru města a vyrůstala jsem v intelektuálské rodině, maminka zakládala přerovský filmový klub a připravovala výstavy amatérských fotografů, otec je lékař. Nás všechny tři sestry honil i v době hluboké totality do studia jazyků, při snídani nám pouštěl magnetofon s nahrávkami kurzů, které jsme občas s chutí vypnuly, když odešel do práce. Přerovská babička byla nadšená chovatelka a dokázala si vždycky prosadit na zahradě malé hospodářství, měla ovce, králíky, husy, krocany, kočky, slepice liliputky a holuby. Moc ráda jsem jí pomáhala. Otec mě brával s sebou, když jezdil za pacienty na venkově, nejraději jsem jezdila do Rokytnice. Tam hospodařil i tehdy soukromý zemědělec pan Koukal, vyhlášený chovatel koní. Než otec vyšetřil nemocného člena jejich rodiny, prošli jsme s panem Koukalem stáje, koukli se na telata, popovídali o nových přírůstcích. Jezdila jsem k nim i po škole.

Jak vzpomínáte na studentská léta?

Pochopitelně moc ráda, měli jsme skvělé profesory na gymnáziu, hlavně našeho třídního profesora Reifa, snažili se nám předat o hodně víc, než říkaly tehdejší osnovy. V Brně jsme s nadšením chodili na Provázek, začátek podzimního semestr jsme zahájili na Zelném trhu burčákem, letní jsme končili na přehradě. Byli jsme posledním ročníkem, který ještě absolvoval jak všeobecné veterinární lékařství, tak hygienu potravin. Od druhého ročníku jsem pracovala jako „pomvěd“ na patologii. Na stresy před zkouškou z anatomie, patologie, hygieny potravin jsem už trochu pozapomněla, na veterinární večírky s jazzovou kapelou nikoliv. Škoda, že jsme si neužili opravdu svobodného studentského života. Měla jsem na starost mezinárodní vztahy, prosadit jakoukoliv studentskou výměnu tehdy stálo neskutečné úsilí. O Erasmu se nám ani nesnilo. Veterinárního vzdělání si dodnes vážím, dalo mi pevný základ a realistický pohled na svět, pochopení, jak moc jsme spojení s přírodou.

 

… jednání na Hradě při návštěvě předsedy Evropské Rady Hermana van Rompuye v Praze 24. 2. 2011

Jak těžké byly začátky vaší profesní kariéry a jak se vyvíjel váš profesní život ?

Začátky nebyly lehké. Den po promoci jsem nastoupila na sanitní porážce v Mimoni. Byl začátek dubna, sněžilo a byla hrozná zima, když jsem měla opláchnout orgány vodou, musela jsem prorazit tenký led. Několik dalších týdnů jsem byla na jatkách v České Lípě, kontrolovaly jsme s paní doktorkou Daníčkovou tehdy nově budovanou mlékárnu, s panem doktorem Pelikánem jsme probírali vzteklinu, které tehdy bylo na Českolipsku hodně, několik kolegů prošlo tehdy vakcinací, když byli v kontaktu s nakaženým psem. Nakonec jsem byla u doktora Russe na ošetřovně, kde jsme měli i hospitalizované pacienty – drobná i velká zvířata. Tyhle zkušenosti se mi potom hodily v době, kdy jsem přešla do redakce časopisu Náš chov.

… předsednictví ČR v Radě EU v prvním pololetí roku 2009 – podpis smlouvy s Čínou

 

Co Váš rodinný život, ovlivňuje jej nějak vaše povolání?
Bylo to spíš obráceně, pro práci redaktorky jsem se rozhodla z praktických důvodů. Mám dvě dcery, a když marodily, mohla jsem dělat korektury nebo psát články do Našeho chovu a do Veterinářství i po večerech, doma. Po deseti letech v redakci jsem přešla na Ministerstvo zemědělství. Byla to zajímavá doba, začali jsme se připravovat na vstup do Evropské unie, který byl právě v oblasti zemědělství hodně náročný, celá polovina legislativy se tam zabývá zemědělstvím. Připravovala jsem zahraniční návštěvy a cesty pro ministra Luxe, později jsem vedla program pro zemědělství SAPARD, který byl právě v České republice velmi úspěšný,

řídila jsem odbor bezpečnosti potravin, který měl na starost i některé otázky životního prostředí. Zastupovala jsem Českou republiku ve Zvláštním zemědělském výboru a v poradním sboru Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, absolvovala jsem stáže v USA, Izraeli, v Evropě, přednášela jsem v mnoha evropských městech. V roce 2006 jsem dostala nabídku stát se (první) ministryní zemědělství České republice, v roce 2007 jsem se stala – zase první – velvyslankyní České republiky v Bruselu, a to i po dobu předsednictví České republiky Evropské unii. Měla jsem štěstí, že v té době už dcery skončily studia – jedna je lékařkou, druhá se věnuje molekulární biologii, i když teď mají na starost hlavně své dcerušky. Manžel, který je gynekolog, žil a pracoval v Praze, nechtěl opustit ordinaci a pacientky. Po pěti letech v Bruselu jsem se před rokem vrátila zase domů, do Prahy a na ministerstvo zahraničních věcí.

Jak trávíte svůj volný čas?

Všechny dovolené trávíme s manželem na kolech po Evropě, byli jsme třeba v Provence, v Andalusii, na Sicílii, v Litvě. V zimě jezdíme na lyže do Itálie, někdy vyrazíme na běžkách na pražskou Ladronku nebo na Bílou Horu. Cvičím power jógu, chodíme plavat. Máme rádi opery, občas zajdeme do divadla. Naposledy jsem byla na Povídání o pejskovi a kočičce s nejstarší tříletou vnučkou Eliškou.

Jak vnímáte aktuální problematiku týkající se veterinárních lékařů (antimikrobiální rezistence, nadbytek absolventů VFU)?

 

… rozhovor v Českém rozhlase

O problému rezistence na antibiotika vím, debatovalo se o něm i na červnovém sněmu Asociace veterinárních lékařů, na který jsem byla pozvaná. Rezistence na antibiotika je mimořádně vážný problém, souhlasím i s tím, že výskyt nových infekcí z celého světa při dnešních možnostech cestovat je stále těžší zvládnout. Od kamarádů v terénu vím, jak přísně musí antibiotika evidovat, říkají mi o záměru umožnit nákup a aplikaci léčiv chovateli, údajně kvůli úsporám. Pořád si ale myslím, že antibiotika patří do rukou veterinárních lékařů, že to jsou oni, kdo nesou zodpovědnost za bezpečnost potravin.

O nadbytku absolventů veterinární fakulty jsem se naposledy bavila s kolegou ze studií veterinárního lékařství- najít slušné uplatnění je téměř nemožné. Oba bychom se však klonili k omezení počtu studentů přijímaných do prvních ročníků. Veterinární svět mi připomínají v mém počítači tiskové zprávy Josefa Dubna, mluvčího Státní veterinární správy. Občas se mi po tomhle světě stýská a moc si vážím všech pozvání na školu, na sněm a akce Komory.

…momentka z cyklovýletu na Neziderské jezero

 

Co byste přála svým kolegům a Komoře do budoucna?

Hlavně aby dokázali držet pohromadě a vždycky se povznesli nad nepodstatné spory.

Vtip, o který byste se chtěla s kolegy podělit…

Potkan si jde koupit televizi a prodavač se ptá: Jakou televizi si přejete, jakou má mít obrazovku? A potkan jenom zavrčí – to je mi jedno, hlavně aby měla hodně kanálů.

Rozhovor připravila
Radka Vaňousová