Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Děti chtěly pomoci netopýrovi, netušily ale, že má vzteklinu

Děti chtěly pomoci netopýrovi, netušily ale, že má vzteklinu

Vyškov/Olomouc * Nepříjemnou proceduru vakcinace proti vzteklině musí absolvovat dívka, která se na Vyškovsku ujala nemocného netopýra. Zvíře našla na zemi a spolu s dalšími dětmi se ho pokusila léčit. “Posléze děti vyhledaly pomoc veterináře, který rozpoznal nebezpečí, netopýra v beznadějném stavu utratil a zaslal na vyšetření do veterinárního ústavu v Olomouci, kde laboratorní vyšetření prokázalo vzteklinu,” sdělil včera mluvčí státní veterinární správy Josef Duben.

Diagnózu netopýra včera potvrdilo ještě vyšetření v Národní referenční laboratoři pro vzteklinu v Liberci. Děvče, které bylo s nemocným netopýrem v kontaktu, se podle Dubna podrobuje vakcinaci a není v ohrožení života.

Vzhledem k ojedinělému případu vztekliny i s ohledem na to, že nemocný netopýr je migrujícím zvířetem, Mezinárodni úřad pro nákazy zvířat Česku neodňal statut země bez vztekliny.