Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Ozvěny ze semináře

  Časopis Zvěrokruh 5/2014
     Informace – zprávy – výzvy

Ondřej Ryba

Aktuální problémy v buiatrické praxi III

Pohled účastníka

Dne 22. března se sešel poměrně velký počet zájemců o informace z buiatrické praxe v hotelu Avanti v Brně. Poměrně „nečekaně“ zde bylo více zastoupeno mužské pohlaví. Prostory hotelu splňují téměř veškeré požadavky na pořádání akcí tohoto druhu a netřeba jim nic vytknout. Učastníci měli možnost sledovat projekce přednášených témat na několika plátnech a také audiotechnika zajistila dobrou slyšitelnost.

Témata přednášek byla zajímavě zvolena a dotkla se i „okrajových témat“ klinické praxe velkých zvířat. Hned první přednáška, týkající se welfare, doktora Davídka byla opravdu inspirující a otevřela nám i další pohled na management léčby produkčních nemocí skotu. Bylo zajímavé zjistit, např. jak velké škody může napáchat špatně stavebně provedené ustájení krav a jak poměrně jednoduchá pak může být jejich náprava.

Nasledující prezentace se týkala chirurgických zákroků a anestezie skotu v běžných provozních podmínkách. Dr. Šterc dokázal opět jasně a srozumitelně podat danou látku s přihlédnutím na praktické použití. Namátkově řešení fl exních kontraktur končetin telat tenotomií, fraktury a externí skeletní fi xace, zákroky na prstu u skotu, laparotomie (LDS, PDS, PVS…).

Přednáška Ing. Hrušky byla oproti tomu zajímavou exkurzí do vod embryotransferů u krav. Ač se většina kolegů v praxi tomuto tématu nevěnuje, byly aktuální informace opět přínosem, který nám rozšíří obzory a umožní veterináři při komunikaci s chovatelem zůstat tzv. v obraze.

Poslední přednáška doktora Halouna, týkající se císařského řezu, pěkně navázala na prezentaci doktora Šterce. Poznatků hodných zapamatování bylo opět více, například již samotné rozhodnutí k provední císařkého řezu. Často v praxi přistupujeme k tomuto úkonu až jako k poslední možnosti, kdy selhala všechna předchozí řešení. V té době však již většina zúčastněných není v nejlepší kondici (kráva, tele, veterinář, stájový personál). A odtud pramení velké riziko komplikací a také vysoké procento neúspěchu v přežitelnosti pacienta. Následně si jak chovatel, tak veterinář udělá názor, na základě kterého zavrhne celou metodu, což je samozřejmě škoda. Veterinář, který k císařskému řezu přistupuje „včas“, má mnohem lepší výsledky a následně více zkušeností a i určitou rutinu v provedení zákroku.

Celkově tedy musím hodnotit celý den jako přínosný.

 
Ondřej Ryba