Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

… letem veterinárním světem

  Časopis Zvěrokruh 5/2014
     Informace – zprávy – výzvy

 

Pracovní skupina FVE k mikrobiálním rezistencím odpovídá na otázky

Pracovní skupina FVE/UEVP se sešla na mimořádné schůzi, aby vypracovala otázky konzultačního dokumentu EMEA (European Medicines Agency). Byly specifi cky zaměřeny na používání kriticky důležitých antimikrobiálních látek a jejich mimoregistrační použití se zaměřením na možnost vzniku rezistencí. Odpověď musí být odeslána do 1. dubna; další schůze pracovní skupiny je plánována na 29. dubna.

Jednání Rady Federace evropských asociací veterinárních lékařů malých zvířat (FECAVA)

Schůze Rady se konala v Helsinkách při příležitosti 50. kongresu Finské asociace veterinárních lékařů malých zvířat (FAVP). K významným bodům agendy patřilo přijetí základních pravidel pro pořádání workshopu s živými zvířaty a zahájení publikace interaktivního online magazine. S. Albone shrnul zprávu Akreditační komise ke vzdělávání středního perzonálu (Accreditation Committee for Veterinary Nurse Education – ACOVENE) a T. Moseng podal zprávu z jednání FVE a UEVP. FECAVA rovněž založila pracovní skupinu k formulaci odborných stanovisek ke vzteklině a k problematice toulavých psů. Následující schůze Rady je plánována na 8. listopadu v Mnichově.

Den otevřených dveří EMEA (European Medicines Agency) – IFAH (International Federation of Animal Health)

Za FVE se zúčastnila 13.–14. března v Londýně D. Iatridou. Tématy byly novinky a poslední změny v legislativním procesu i ve vědeckém hodnocení předregistračních řízení. Mezi účastníky byli zástupci IFAH Europe, členové Komise pro veterinární léčiva (Committee for Veterinary Medicinal Products CVMP) a Evropské lékové agentury (EMEA). Agentura vytváří vícejazyčnou databázi, kam by veterinární lékaři mohli centrálně hlásit vedlejší účinky léčiv a zároveň obdržet zpětné informace. Spuštění provozu se očekává na začátku roku 2015.

FVE • Av. Terveuren 12 • 1040 Brussels • info@fve.org