Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Měli bychom odstřelit pasy?

  Časopis Zvěrokruh 5/2014
     Pro praxi

Martina Halbichová-Vítová

Petpasy na pranýři chovatelských fór

 

Otázka je jasná – má být registrace pasů i nadále povinná? Není to otázka jednoduchá a vždy je víc možných úhlů pohledu, ale….

Stačí si letmo pročíst chovatelská fóra. Hlasy, které říkají, že vystavení pasu je vlastně jen o razítku od veterináře, jsou tam poměrně časté. A jak se bohužel ukazuje, tak pro některé podnikavce není problém si razítko existujícího veterinárního lékaře nechat udělat a dotyčný lékař se pak jen diví… pokud na tento podvod tedy náhodou přijde.

Možná by bylo rozumné chovateli zdůraznit, že nejde jen o razítko v pasu, ale o to, že petpas je úřední doklad, který se musí registrovat do databáze, a to může udělat jen veterinární lékař schválený pro tuto činnost SVS.

Povinnost registrovat pasy je dosud dána vyhláškou a ano, je to povinnost. Buďme k sobě upřímní a zamysleme se nad tím, jak by to vypadalo, kdyby to povinnost nebyla. Kolik lidí by si nechalo pojistit auto, kdyby neexistovalo povinné ručení? Někdo by se určitě našel, ale…

pro některé podnikavce není problém si razítko existujícího veterinárního lékaře nechat udělat

Vydávání pasů je většinou spojeno s čipováním a společně to představuje určitě nezanedbatelnou příjmovou položku u velké části veterinárních pracovišť. Ptala jsem se několika svých kolegů, co oni na povinnou registraci petpasů. Většina to bere tak, že to prostě je, dělají to a už si na to zvykli. Samozřejmě, že se našli i tací, kteří by se bez nutnosti registrovat obešli a nemyslí si, že by se tím v oblasti jejich práce a příjmů za tento úkon mělo něco změnit. Ale zde si dovolím namítat… Vážně si kolegové myslíte, že pokud nebude registrace povinná a možná pouze přes veterinární lékaře, že budete i nadále čipovat a vydávat pasy? Stačí se podívat na čipování. Čipuje se v útulcích, čipy se dají koupit na internetu, a pak je psovi aplikuje s prominutím kde kdo. Občas se stane, že majitel psa přijde s vlastním čipem do ordinace a chce ho „jen“ aplikovat. Pokud nebude existovat povinnost zaregistrovat vydaný pas a nebude nic bránit jejich nelegálnímu přeprodeji, tak se asi moc často s čipováním a vystavováním pasů na veterinárních pracovištích nesetkáme. Naroste počet nelegálních obchodních zásilek, naroste počet nespokojených klientů s problémy při odbavení na hranicích, s jediným logickým závěrem: soukromí veterinární lékaři tuto agendu nezvládají a je třeba jim tuto pravomoc odejmout.

Příležitosti se chopí kynologové, poradci chovů a další… Možná někdo uspořádá víkendový kurz, na kterém dotyčný získá certifi kát, že je oprávněn koupit a následně vydat petpas. Je tedy opravdu v dnešní době rozumné vědomě odepsat jisté příjmy? V době, kdy škola chrlí stovky absolventů ročně a velká část kolegů do důchodu odchází později nebo si i v důchodu prací veterinárního lékaře zlepšují fi nanční situaci? A nejedná se jen o příjmy veterinářů podnikatelů, ale i o příjmy Komory jako takové. Pasy do rozpočtu KVL přinášejí částku několika set tisíc korun ročně. Proč se toho dobrovolně zříkat? Nikdo si přece nepřejeme zvyšování členských příspěvků…

Zcela nejzásadnějším důvodem povinné registrace pasů je ovšem jejich ochrana před nezákonným obchodováním. Revizní komise řešila a řeší několik podnětů týkajících se nelegálního obchodování se zvířaty vybavenými nelegálně vydanými pasy, nebo dokonce obchodování přímo s nezaregistrovanými pasy, které se dostaly do rukou chovatelům. Následně byly zadrženy policií při nelegálním transportu zvířat. Je zřejmé, že pokud nebude veterinární lékař nucen prokázat, jak se zakoupenými pasy naložil, je to situace, která nelegálním manipulacím přímo nahrává. To je v přímém rozporu se snahou Komory bojovat proti neetickému zacházení se zvířaty v „množírnách“ provozovaných čistě za účelem maximalizace zisku při obchodování se štěňaty. Povinná registrace je proto i ochranou jména všech poctivých veterinárních lékařů, protože reputace českého veterináře v zahraničí nebude ohrožována skandály souvisejícími se zadržením nelegálních obchodních zásilek zvířat českého původu v zahraničí.

 
Martina Halbichová-Vítová