Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Úvodník – MVDr. Leoš Železný

  Časopis Zvěrokruh 5/2014
     Úvodník

Tak se nám blíží zase další volby. Tentokrát do Evropského parlamentu. Každý máme nějaký svůj specifi cký důvod, podle kterého se rozhodujeme, koho budeme volit. Někdo preferuje stranické programy, někdo konkrétní osoby a někdo na to kašle a k volbám nechodí vůbec. Je to naše svobodná volba. Pokud ale chceme k volbám jako takovým přistoupit zodpovědně, pak bychom měli alespoň trochu znát programy těch, které volíme. U stran je to o něco jednodušší, protože je dlouhodobě známe nebo bychom alespoň měli znát jejich postoje k různým věcem a to, jak je chtějí řešit a jak chtějí rozdělit a utratit naše peníze.

S naší Komorou je to obdobné a navíc podle stanov máme volby každé dva roky, takže poměrně často. Já jsem byl do představenstva zvolen poprvé v minulých volbách a v představenstvu jsem se setkal s tím, že se zde střetávají různé názorové proudy. Což je sice správné, nicméně mi trochu chybí širší podpora pro jednotlivé názory od kolegů z praxe. Spíše se jedná o názory 16 členů, kteří se opírají o svoje zkušenosti, případně o názory několika svých kamarádů. Jasně, že neexistují nějaké „stranické“ proudy ve veterinární veřejnosti, ale ona neexistuje ani nějaká ofi ciální názorová platforma. A věřte, že by to bylo potřebné, protože Komora rozhoduje o mnoha důležitých věcech v legislativní oblasti, které mohou dlouhodobě ovlivnit celé veterinární podnikání, a tím i životy nás všech. A nemusíme chodit daleko. Asi jste zaregistrovali snahy v EU, aby veterináři nemohli předepisovat antibiotika. U nás by zase rádi neveterináři vlastnili společnost (například s. r. o.), která zaměstná veterináře, a tím „přikryje“ léčebnou péči ve svých aktivitách. Anebo technik, který léčí pejsky, kolega, který má ordinaci 2 x 2 metry a nad ním hrdý název „klinika“, kolega, který rozváží po maštalích antibiotika a nechá je aplikovat zootechniky. A už vůbec nemluvím o možnostech zavedení praxí pro nové absolventy, o vydávání či nevydávání osvědčení pro kolegy, kteří skončili hygienickou fakultu a otevírají si svoje ordinace apod. A co třeba hospodaření s našimi penězi? Tak jako vláda, i naše představenstvo může rozhodnout, jestli se více utratí za prosazování legislativy, která ochrání podnikání nás všech, nebo třeba na zorganizování veterinárního plesu. A nejedná se o malé částky. Na účtech máme pár milionů na minimální úrok. Co by bylo správné s nimi udělat? Investovat je do akcií s vidinou velkého zisku? To by si asi nikdo netroufl . Investovat je jinak a koupit třeba nějaké budovy a zhodnotit je pronájmem, jako to dělají některé jiné komory? Platit z toho semináře nebo pár let neplatit žádné příspěvky a pomalu to utratit? Těch možností je celá řada a o tom všem musí nějak rozhodnout představenstvo. Pravda, nejvyšším orgánem je sněm, který by měl zásadní kroky a směry schválit. Ale víte, jak to chodí. Kolik lidí na sněm přijede? Kolik lidí může říct, že zná nějakého člena představenstva a že on prosazuje jeho zájmy nebo snad i zájmy celé skupiny veterinářů? Copak víme, kolik procent z členské základny třeba chce povinné praxe a kolik procent je nechce? Zkuste na to myslet, až budete na oblastních sdruženích volit svoje kandidáty na členy představenstva. I když i to je dosti složité. Někde sdružení vůbec neexistují a třeba v Praze se naposledy asi z 360 členů sešlo 19! Takže vypovídací hodnota oblastních sdružení také nic moc.

Tak co s tím? Buďto se najdou aktivní kolegové, kteří zburcují své okolí a třeba přes web či facebook udělají diskusní skupiny nebo nějak jinak utřídí názory veterinářů z terénu a budou je prosazovat prostřednictvím Komory. Nebo to necháme zase jen tak a budeme po hospodách nadávat na naši vládu a také na Komoru, že pro nás nic nedělají. V Komoře je asi 3000 členů, na sněm přijede zhruba 300 včetně delegovaných hlasů. Tak kde je ten hlas většiny, která rozhoduje, jak dál v Komoře? Kde jsou ti mladí a úspěšní kolegové, kteří chtějí rozhodovat o své budoucnosti? Uvidíme se na podzim na sněmu, nebo je to jenom přání stárnoucího naivního veterináře?

Co jsem to vlastně chtěl? Aha, užijte si volby do Evropského parlamentu. Může rozhodovat o své budoucnosti.

 
S pozdravem
Leoš Železný