Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Jak manipulujeme s kadávery a volíme v plzeňské kotlině

  Časopis Zvěrokruh 8/2014
     Z činnosti komory

Leoš Grejcar

Tradice plzeňských veterinárních setkávání pokračuje

Po delší časové přestávce způsobené mojí zdravotní indispozicí, kdy jsem zvítězil v soutěži „Sjezd německé sjezdovky po prdelce s pochroumanou nožkou“, jsme se sešli na naší tradiční veterinární besídce v salónku hotelu Purkmistr v Plzni Černicích. Našeho jednání se zúčastnili vážení hosté z fi rmy CEVA, zástupkyně Komory veterinárních lékařů České republiky (dále jen KVL ČR) MVDr. Radka Vaňousová a kolegyně MVDr. Katka Slabá, která nás ve své odborné prezentaci seznámila s problematikou zlomených zubů. Její prezentace byla excelentní, doplněná kvalitními fotografiemi klinických případů z jejího pracoviště. Po této zajímavé přednášce následovala prezentace fi rmy CEVA, kde nás jejich pracovníci seznámili s nejnovější zbraní proti vnějším parazitům psů.

… Leoš Grejcar

 

Vzhledem k požadavkům volební komise KVL ČR jsme oslovili přítomné členy, zda nemají zájem o kandidaturu do orgánů KVL ČR. Bohužel nikdo z našich členů neprojevil zájem o tuto bohulibou a smysluplnou činnost plnou uznání a spokojenosti. Naštěstí se přihlásil jeden z našich vážených hostů, kolegyně Katka Slabá, známá to „pučistka“ a zastánkyně nových myšlenek v představenstvu KVL ČR. Se zájmem jsme si vyslechli její volební proslov, kde nás blíže seznámila se svojí vizí fungování KVL ČR. Proto jsme se rozhodli doporučit kandidaturu naší kolegyně do volebního klání představenstva KVL ČR. V tomto snažení jí přejeme dostatečné množství volebních preferencí, dostatek podpory ze strany členů KVL ČR a rodiny, pevné zdraví a osobní spokojenost.

Dalším bodem programu bylo schválení pravidel čerpání fi nančních zdrojů našeho sdružení a stav čerpání.

Podobně jako v loňském roce jsme si schválili čerpání do výše 500 Kč na člena na sportovní akce pořádané KVL ČR, odborné semináře, odbornou literaturu a tradiční kancelářské potřeby.

lamentující kolegové a kolegyně jsou odsouzeni stejně jako dinosauři k záhubě

Zamítli jsme pouze čerpání na kulturní akce (např. divadlo a jiná kulturou nabízená zařízení). Je potěšující, že se v našem sdružení čerpaly fi nance na odbornou literaturu a semináře. Zkrátka jsme sdružení „vzdělání chtivých veterinářů, nesportovců a kulturních barbarů“.

Vzhledem k oblíbenosti našich tradičních veterinárních besídek jsme se dohodli na dalším setkání v měsíci září. Budeme se snažit do té doby zajistit přednášející na téma:

Syndrom vyhoření a efektivní boj s ním.

Zubní kámen, to je prevít.

Malí kousavci ve veterinárních ordinacích.

Aktuální problematika veterinárních léčiv s ohledem na neškodnou likvidaci proexpirovaných léčiv.

Ekonomika veterinárních praxí v současné době rozmachu e-shopů.

Jak se žije v SRN veterinářům.

Náš program pokračoval dále v pohodovém duchu. Naše kolegyně se regenerovaly a rozmazlovaly v přilehlém wellness centru a naši náruživí bowlingoví hráči obsadili několik drah. O aktuální dění v představenstvu KVL ČR se s námi podělil MVDr. Václav Benedikt a o vzdělávacích a společenských akcích nás informovala MVDr. Radka Vaňousová, která jako zá stupkyně vzdělávací komise zodpověděla některé nejasnosti panující v systému našeho komorového vzdělávání. Honza Pokorný nás blíže seznámil s návrhem doplnění profesního řádu, a to v § 3 odstavci 2) přiřazení nepovoleného zákroku – korekci velikosti klinických korunek trvale rostoucích zubů, zejména u králíků a hlodavců nevhodnými nástroji. Tento návrh pochází z pera členů České asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad (ČAZWV). Pietně jsme uctili památku našeho kolegy MVDr. Jarmila Poka, který nás opustil 19. 12. 2013 ve věku 67 let.

Následná diskuze se vedla kolem evergreenů naší profese a plzeňské kotliny:

1. Petpasy

Poctiví kolegové jsou rozhořčeni nedostatky ve vyplňování a přihlašování petpasů. V diskuzi zcela jasně zaznělo, že jsme vysokoškolsky vzdělaní odborníci pracující v období počítačů. Naše profese není nikterak regulována, proto bychom si měli uvědomit svoji cenu na trhu práce a adekvátně tomu poskytovat kvalifikovanou službu, a tou je přece vydání a evidence cestovního pasu. Nepleťme si proto petpas s očkovacím průkazem. Usměrněme proto množitele psů a nepodléhejme jejich ekonomickým tlakům a vzlykům. Jsme přece veterinární lékaři, kteří vydávají a potvrzují petpasy a ne prodavači petpasů. Využijme proto jedinečnou situaci, která se nám tímto poskytuje, tak, aby jenom v naší kompetenci bylo vydávání pasů. Je to jedinečná příležitost, která nám umožní stát se ekonomicky stabilní komunitou. Hořekování nad tím, že nemám počítač, že neumím pracovat s počítačem a že je složité evidování pasů, svědčí o neschopnosti a nemožnosti se přizpůsobit současným podmínkám tržního hospodářství a tito lamentující kolegové a kolegyně jsou odsouzeni stejně jako dinosauři k záhubě.

2. Sebevědomí veterinární technici

Dalším neuralgickým bodem jsou veterinární technici pracující pod ochrannými křídly veterinárních lékařů. Je velice krátkozraké od těchto kolegů a kolegyň, pokud jim umožňují volně přístup nejen k antibiotikům, biopreparátům, ale i petpasům. Pokud tito veterinární technici nepracují pod dozorem veterinárních lékařů, dostávají se do konfl iktu se zákonem, ale současně se může stát, že ruka zákona dopadne i na kryjícího veterinárního lékaře (dinosaura), který se dostane ne svojí vinou do hledáčku dozorujících orgánů. Na závěr diskuze jsme se seznámili s novou vyhláškou č. 82/2014 Sb., kterou uvádíme v příloze. Naše jednání bylo ukončeno hodinu před půlnocí, ale další tři hodiny se živě diskutovalo a koulelo. Při pohledu na prezenční listinu si stále uvědomujeme počínající převahu našich kolegyň. Na naší besídce jich bylo tentokrát 42 %.

 
Leoš Grejcar

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ stanoví podle § 78 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 48/2006 Sb., zákona č. 182/2008 Sb., zákona č. 227/2009 Sb., zákona č. 308/2011 Sb. a zákona č. 359/2012 Sb., k provedení § 40 odst. 4 a § 41 odst. 5 písm. a) veterinárního zákona:

§ 1

Předmět úpravy

(1) Tato vyhláška upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1)

a) podrobnější veterinární a hygienické požadavky pro místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu,

b) způsob označení místa zahrabání kadáveru koně v zájmovém chovu na vlastním pozemku.

(2) Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 98/34/ES ze dne 22. června 1998 o postupu při poskytování informací v oblasti norem a technických předpisů a předpisů pro služby informační společnosti, v platném znění.

1) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009 ze dne 21. října 2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě, a o zrušení nařízení (ES) č. 1774/2002 (nařízení o vedlejších produktech živočišného původu), v platném znění.

Nařízení Evropské Komise (EU) č. 142/2011 ze dne 25. února 2011, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě, a provádí směrnice Rady 97/78/ES, pokud jde o určité vzorky a předměty osvobozené od veterinárních kontrol na hranici podle uvedené směrnice, v platném znění.

§ 2

Veterinární a hygienické požadavky pro místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu

(1) Na místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu lze uložit pouze kadáver zvířete v zájmovém chovu, a to na tlecí dobu minimálně 10 let.

(2) Místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu nesmí kontaminovat vodní zdroj2) a musí být vzdáleno od

a) vodního zdroje2) nejméně 200 m,

b) nejbližší stavby pro bydlení nebo pro rodinnou rekreaci3) a pozemní komunikace4), s výjimkou příjezdové pozemní komunikace, nejméně 100 m a

c) hranice sousedního pozemku nejméně 50 m.

(3) Velikost výkopu musí odpovídat velikosti těla ukládaného kadáveru zvířete v zájmovém chovu. Do výkopu lze uložit kadáver zvířete v zájmovém chovu, pokud se na dně výkopu neobjeví podzemní voda. Je-li kadáver zvířete v zájmovém chovu ukládán do výkopu v obalu, musí být obal v půdě rozložitelný a nesmí poškozovat životní prostředí. Kadáver zvířete v zájmovém chovu musí být ošetřen nehašeným vápnem nebo jiným vhodným dezinfekčním prostředkem a následně zasypán vrstvou zkypřené zeminy ve výši nejméně 50 cm do úrovně terénu, v případě kadáveru zvířete v zájmovém chovu o hmotnosti vyšší než 100 kg ve výši nejméně 100 cm do úrovně terénu.

(4) Každé jednotlivé místo uloženého kadáveru zvířete v zájmovém chovu musí být nezaměnitelně označeno s vyznačením data uložení.

(5) Místo určené pro ukládání kadáverů zvířat v zájmovém chovu musí být zajištěno proti vniknutí zvířat.

2) § 2 odst. 8 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 20/2004 Sb.

3) Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.

4) § 2 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění zákona č. 347/2009 Sb.

§ 3

Způsob označení místa zahrabání kadáveru koně v zájmovém chovu na vlastním pozemku

Místo zahrabání kadáveru koně v zájmovém chovu na vlastním pozemku musí být po dobu stanovenou veterinárním zákonem čitelně označeno údaji o tom, že se jedná o zahrabání kadáveru koně a datu tohoto zahrabání. Označení musí odolat nepříznivým povětrnostním vlivům.

§ 4

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2014.

Ministr: Ing. Jurečka v. r.