Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Sir Edwin Henry Landseer: Jelen nad roklí

  Časopis Zvěrokruh 10/2014
     Společenská rubrika

Sir Edwin Henry Landseer:

Jelen nad roklí

 

Mnozí z nás zaregistrovali, že představitel Jamese Bonda Sean Connery, nebo hvězda světového popu Elton John byli za zásluhy o Spojené království povýšeni do šlechtického stavu a smějí si před své jméno umísťovat titul Sir. Tento počin není žádným módním výstřelkem anglické královny, ale dlouholetou tradicí. Stejným způsobem byl před sto padesáti lety vyznamenán a povýšen také autor obrazu,se kterým se setkáváme na titulce tohoto čísla. Obraz Jelen nad roklí namaloval v roce 1881 a vidět ho můžeme ve Skotské národní galerii.

Edwin Henry Landseer byl synem mědirytce Johna Landseera a věnoval se převážně malbě krajiny a zvířat. Narodil se 1802 v Londýně a už 1815 začal studovat na Královské akademii. Rok předtím, tedy ve svých 12 letech vystavil svůj obraz na Královské letní akademické výstavě.

Landseer byl brilantní malíř, jeho obrazy někdy vypadají jako naaranžované, pečlivě nasvícené ateliérové fotografi e a stejně jako jeho řemeslo se vyvíjela i jeho kariéra. stává dvorním malířem a celé rodiny a v roce 1850 je povýšen do šlechtického stavu a smí se nazývat Sir Edwin Henry Landseer.

Řada jeho obrazů byla rozmnožována tiskem, tehdy populární mědirytinou a litografi í. Lanseer celou svou duší miloval Skotsko a mnoho jeho obrazů zachycuje právě tuto krajinu s její divokou a romanticky dramatickou přírodou.

Přes své úspěchy, byl dokonce zvolen za prezidenta Královské akademie, trpěl často depresemi, což vedlo nakonec k jeho zhroucení. Jeho nedobré zdraví mu ovšem nezabránilo, aby maloval až do konce svého života. Umírá ve stejném městě, ve kterém se narodil, v Londýně v roce 1873.

Zavítáte-li do Londýna, jděte se projít po Trafalgar Square. Až budete stát před sochou admirála Nelsona, nezapomeňte se dobře podívat na lvy, kteří mu leží u nohou. Kladivo a majzlík, které je tesaly, držel v ruce právě náš malíř Sir Edwin Henry Landseer.

A pokud se vám rukopis tohoto malíře bude zdát povědomý, pak zcela právem. S jeho obrazem jsme se setkali na titulce Zvěrokruhu číslo tři, kde na svém obraze zachytil slavného krotitele lvů. Nebyl to nikdo jiný než Isaak van Amburgh, první muž, který se opovážil strčit živému lvu hlavu do tlamy. A nedošel úhony.