Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Franz Krüger: Vyjížďka na lov

  Časopis Zvěrokruh 11/2014
     Společenská rubrika

Franz Krüger:

Vyjížďka na lov

 

Franz Krüger, narozen jako syn úředníka, přišel na svět desátého září 1797 v obci Großbadegast u Koethenu a k malbě ho přivedl ornitolog Johann Friedrich Naumann ze sousední vesnice Ziebigk. Ve svých patnácti letech je přijat na Berlínskou akademii výtvarných umění. Tady stráví pouhé dva roky a další své malířské vzdělání získává jako autodidakt. Kreslí podle přírody, především v královských stájích.

Už v roce 1818 vystavuje na akademii své vojenské a lovecké scény. Své jméno si nejdříve získává portréty členů královské rodiny, především prince Viléma pruského,

pozdějšího císaře – Wilhelma I. Portréty prince, členů královské rodiny a hraběte Neidhardta z Gneisenau byly základními kameny jeho popularity. Roku 1825, ve dvaceti osmi letech, je jmenován královským profesorem a řádným členem akademie.

když byl vyhledávaným portrétistou, přezdívalo se mu „koňský Krüger”. Právě jeho maleb koní na a loveckou tematikou. Jeho portrétní umění a zručnost se projevují právě v těchto scénách. Všichni účastníci scény jsou zachyceni s věrností fotografi ckého záběru. Jeho vojenské scény obsahují stovky portrétů, a tak dnes můžeme na jeho obrazech najít věrně vyobrazenou velkou část takzvané dobré společnosti tehdejšího Berlína.

Franz Krüger několikrát navštívil Rusko, především Petrohrad a jeho carský dvůr. V roce 1846 podniká studijní cestu do Paříže, kde se setkává s tehdejší hvězdou francouzského malířství, s Eugenem Delacroix. Když ale začíná v březnu 1848 revoluce, odjíždí a vrací se zpět do Berlína.

V roce 1855 se se svými obrazy úspěšně účastní pařížské Světové výstavy. V jeho šedesáti letech se u něj projeví kožní nemoc podobná pásovému oparu a na její následky v roce 1857 také umírá.

Obraz na titulce–Vyjížďka na lov–byl namalován v roce 1819 a je k vidění v Alte Nationalgalerie v Berlíně. Pokud někdy do Berlína zavítáte – galerie, vlastně muzeum najdete na Museeuminsel, což je skutečný ostrov uprostřed Berlína, na kterém se nachází několik muzeí a kde lze strávit celý víkend.