Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Jsou vaše data v bezpečí?

  Časopis Zvěrokruh 2/2015
     Informace – zprávy – výzvy

Pavel Kocanda

Ochrana dat hraje v našem životě stále větší roli

 

Rozvíjejí se technologie, které umožňují rychlejší tok dat, do oběhu se dostávají stále výkonnější osobní zařízení. Naučili jsme se už používat chytré telefony, které postupně dosahují výkonu počítačů, nastal boom ve využívání tabletů. Je obvyklé, že současně využíváme více zařízení najednou. V tomto případě vyvstává otázka, jak dosáhnout dostupnosti vložených dat na všech námi používaných zařízeních.

Nejsložitější a nejpracnější varianta je kopírovat data z jednoho zařízení do dalšího. Varianta náročná na čas a s vysokou pravděpodobností ztráty dat.

Usnadnění nám přináší CLOUD, prostor na webovém serveru společnosti zabývající se poskytováním cloudových služeb.

V současné době nabízejí nejširší portfolio služeb dva největší hráči, Microsoft a Google. Obě společnosti nám nabízejí různou velikost prostoru pro naše data od několika gigabytů po neomezené úložiště a zároveň standardní funkce jako e-mail, adresář, kalendář, správu fotografií. Se svými daty můžete pracovat jak pomocí instalovaných programů, tak přes webové rozhraní prohlížečem internetu z jakéhokoli PC, tabletu, telefonu.

Používání dat v cloudu přináší výhodu ochrany dat před ztrátou, např. v případě ztráty, odcizení či poruchy zařízení. V takovém případě při pořízení nového přístroje, po zapnutí a přihlášení ke svému účtu, proběhne synchronizace a můžeme ihned pracovat s daty, která jsme měli v zařízení předchozím. Což ocení každý, kdo již např. ztratil telefon a pracně poté získával ztracené kontakty. Další příklad nepříjemné situace je porucha disku v počítači, kdy dojde k totální ztrátě mnohdy několik let shromažďovaných dat (např. digitalizované RTG snímky). Zvláště v těchto případech se hodí záloha v cloudu, kdy dojde rychle k obnovení dat.

Další neopominutelná výhoda je, že se nemusíme starat o údržbu hardwaru, na kterém se naše data nacházejí, a tato úložiště jsou chráněna proti mechanické poruše několikanásobnou zálohou, což v domácích podmínkách obnáší vyšší nároky na znalosti IT i nezanedbatelné finanční výdaje.

Založení účtu je velmi jednoduché na webových stránkách poskytovatelů.

Také propojení všech potřebných přístrojů nepřináší žádné obtíže. Většinou se jedná o přihlášení se k již vytvořenému účtu pomocí e-mailové adresy a hesla.

 
Microsoft
Outlook
Office 365
pro firmy
Office 365 pro
domácnost
Google Google Apps
zdarma 4 € / měsíc 249/měsíc
2490/rok
zdarma 4 € / měsíc
40 € / rok
  1 uživatel 5 uživatelů   1 uživatel
vlastní doména vlastní doména     vlastní doména
15 GB 1 TB (neomezeně) 1 TB / uživatel 15 GB 1 TB (neomezeně)
    60 min Skype    
    instalace Office
pro 5 uživatelů
   
 

 
Pavel Kocanda