Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

OS KVL Plzeň

  Časopis Zvěrokruh 2/2015
     Z činnosti komory

Martin Grejcar

Rekordní účast, která zaskočila i protřelého organizátora

…Naše drahá viceprezidentka – poklad naší komory

 

V loňském roce jsme si na naší podzimní veterinární besídce slíbili, že se opět uvidíme v novém roce v naší oblíbené třemošenské bowlingárně. Účast příjemně zaskočila mě, otrlého organizátora našich veterinárních besídek. Pomocí komunikačních prostředků a vymožeností současného století (mobilní sms, hřejivý telefonát plný optimismu, e-mailový vzkaz prostý obrázků a příloh) a minulého století (zrušili jsme v loňském století pro nedostatek kvalitního signálního dřeva kouřové signály a poštovní holuby vzhledem k výskytu ptačí chřipky) se mi přihlásilo osm účastníků. Tento počet vždy násobím plzeňským koeficientem účastnosti, který činí 3 (kavárenský index činí 6).

Proto jsem provozovateli bowlingárny nahlásil předběžnou účast 21 členů. Při konečném počtu jsem byl příjemně zaskočen. Bylo nás celkem 41 i s váženými hosty našeho sdružení. Tento počet však zaskočil kuchaře, neboť jsem mu nejdříve ochudili jeho jídelní lístek o položku tatarský biftek. Na mále měly i hovězí stejky. Díky bratrově “bowlingárně”, skvělému řezníkovi tělem a duší panu Tomáši Majerovi jsme uspokojili potravinové nároky našich členů. Mým snem je pokořit „plzeňskou potravinovou pyramidu“, jejichž základní měrnou jednotkou je 500 kg vážící mladý býček, která díky genovému inženýrství bude mít 50 svíčkových, děsně prťavé nožičky, bude bez hlavičky (svalovina líček a jazyku se přesune do jiné anatomické krajiny penisu a kůže. S uspokojením proto mohu konstatovat, že se naše sdružení neorientuje na racionální stravu a plně důvěřujeme našim chovatelům skotu, prasat a drůbeže obojího pohlaví, jejichž konečné produkty jsme s chutí zkonzumovali. Pouze jedna porce smaženého sýru svědčila o účasti jedné “chlorofilky” v našem sdružení. S ní si to příště vyřídím. Bude poslaná na převýchovu do pionýrského tábora Sirotek.

Po ukončení odborného programu jsme byli aktuálně informování, o dění v naší komoře

Pro účastníky našeho jednání byl připraven pestrý program. Odborný program zahájil kolega Pavel Kocanda (v našem ročníku přezdívaný IKE), s přednáškou na téma Veterinář a doba internetová. Jeho přednáška byla pro mě velice poučná, neboť mi před měsícem havaroval externí disk a Windovs v průběhu pravidelného zálohování si zálohoval, co chtěl, a ne to, co já jako uživatel používám. Proto v současné době nedělám nic jiného, než aktualizuji data ze všech možných zdrojů a vzpomínek. Proto jsem v kategorii budoucích uživatelů veterinárního cloudu. Po Ikeho přednášce už ví, co to umí, a jak mi to pomůže, neboť současná doba svůj život rozděluje na dobu před ztrátou dat a po ztrátě dat.

… Přednášející Jan Hnízdo

 

… Přednášející MVDr. Pavel Kocanda

Po počítačové aktualitě zaujal svoji excelentní přednáškou celé auditorium kolega Jan Hnízdo svojí brilantní přednáškou na téma Aktuální trendy v terapii dysplazie loketního kloubu. Jeho power-pointová prezentace může hrdě konkurovat přednáškám slovutných specialistů napříč celým ortopedickým světovým spektrem. S Honzou jsme se proto domluvili na pokračování jeho přednáškového turné. Další termín byl domluven a schválen na první dubnový čtvrtek 2. dubna 2015. Jako místo konání byl zvolen plzeňský hotel Golden Fish, který svojí kapacitou již uspokojí požadavky početného auditoria chtivého poznání a pro naše kolegyně, manželky, dcerky a milenky, zkrátka blízké a drahé poklady našeho života je domluven pobyt ve wellnes centru, na jehož omlazující vliv se pějí ódy na radost. Proto si dovolujeme pozvat i ostatní členky a členy naší KVL ČR.

Po ukončení odborného programu jsme byli aktuálně informováni o dění v naší komoře z úst naší sličné viceprezidentky Radky Vaňousové, věrného hosta našich veterinárních besídek. Důležitý pro nás byl pestrý program vzdělávání pod taktovkou členů vzdělávací komise, kteří si pro nás připravili pestrou nabídku odborných seminářů. Tímto jim děkujeme a vyjadřujeme uznání za jejich píli a čas, který věnují nám všem.

co úřad, to jiné království a výběrčí daní

Stručně jsme informovali naše členy o finančním čerpání a stavu členské základny našeho okresního sdružení, o změnách legislativy, která se nás bytostně dotýká (vyhláška č. 313/2014 Sb., o označování a pasech psů, koček a fretek v zájmovém chovu při jejich neobchodním přesunu).

… Pozorné auditorium

 

… Práce s koulemi

Účastníci programu poté využili možnosti zakoupit si a rezervovat vstupenky na náš již 9. plzeňský pohodový veterinární ples, jenž se koná již tradičně každou třetí únorovou sobotu v restauraci Na Spilce, na který jste všichni srdečně zváni.

Zbývající čas jsme vyplnili diskusí na téma, jak účtovat DPH v současné situaci, kdy hlavy odpovědné mlčí a na jedno znění zákona existuje několik zajímavých pohledů a výkladů práva. Proto si dovoluji tímto poděkovat všem členům představenstva, že se jim podařilo ukázat nám, že když se budeme o něco prát a budeme mít stanovený jasný cíl, určitě se to podaří. Vždy je to otázka času, peněz a politické vůle či spíše úmění komunikace. Pokud mě má paměť neklame (ale po prožitých letech na to má právo), je to naprosto jedinečný úspěch Komory veterinární lékařů. Bohužel na přínos tohoto činu si budeme muset počkat, až “hlavy pomazané” z ministerstva financí vymyslí metodický pokyn, proškolí svoji armádu kontrolních orgánů a udají jasný směr v této problematice. Do té doby bude v naší republice vládnout rukou pevnou, výklady místně příslušného finančního úřadu, které se chovají jako v dobách minulých – co úřad, to jiné království a výběrčí daní. A proto si připadám jako v té krásné české pohádce, kde král pobíhá po náměstí a vykřikuje: „Trubte na poplach…. Zrušte na poplach…. Trubte na poplach…“ Bohužel, v našem životě není záruka, že dobro zvítězí nad zlem a všichni se budeme mít jako v království krále Miroslava. A proto nebuďme „poseroutkové“ jako švec v této pohádce, který utíkal přes hranice, aby si jenom zazpíval a pak se opět s nákladem deprese v duši vrátil do království, kde vládne chaos. Inspirujících hrdinů v této pohádce je hromada a určitě všechny komiksové hvězdy z Hollywoodu a Bolywoodu jim nesahají po kolena.

Naši třemošenskou “bowlingárnu” jsem opouštěl s příjemným pocitem zadostiučinění. Nikdo z nás se nepopral, nepohádal, řady staročechů a mladočechů se rovnoměrně promípromísily do skvělého diskusního kotle, ve kterém se nesvalovala vina na komoru, ale identifikoval se pravý původce zla. V diskusi zaznělo několik velice přínosných myšlenek a řešení, což mě velice potěšilo, že jsme se naučili konečně konstruktivně diskutovat a řešit dané problémy bez urážek a pocitu ohrožení. Bowlingové dráhy utichly kolem půlnoci a musím opět konstatovat, že nejstarší členové našeho sdružení (Dr. Čada a Dr. Ládr) nám opět ukázali, jak se mají koulet koule. Snad na vás z fotografií dýchne poklidná atmosféra z naší plzeňské veterinární kotliny. Bohužel z našeho jednání byla omluvena ze zdravotních důvodů naše Rozárka Šnepová. Touto cestou jí přejeme brzké uzdravení.

Bližší informace o dalších besídkách rád poskytnu na e-mailu med.vet@volny.cz.

Váš Václav Matěj Kramerius