Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

… letem veterinárním světem

  Časopis Zvěrokruh 5/2015
     Informace – zprávy – výzvy

Kliniky provádějící levné kastrace – vyplňují volnou niku na trhu (III. část)

Dr. Taryn Griffithová, majitelka Spay-Neuter Las Vegas, koupila svou praxi před dvěma lety. Zakladatelka kliniky Melanie Brazilová, DVM, své pracoviště zaměřila na boj s hrozivým přemnožením domácích zvířat ve státě Nevada. V té době bylo k dispozici jen velmi málo diskontních pracovišť a navíc bylo v okrese Clark v roce 2009 ustanoveno nařízení, které říká, že každé společenské zvíře musí být do čtyř měsíců věku vykastrováno.

Dr. Griffithová vysvětluje, že tento zákon pomohl tomu, aby počet eutanázií klesl v okrese Clark o 32 %. Jeden útulek se přitom v tomto okrese ročně ujme asi 40 tisíc opuštěných zvířat. „Naše činnost je tedy orientovaná na lidi, kteří chtějí udělat správnou věc, ale nemají na to peníze,“ říká.

Dr. Griffithová říká, že nějaký čas pracovala v normální praxi. Nikdy si přitom ani ve snu nepředstavovala, že by pracovala na diskontní klinice zaměřené na kastrace. Pak ale zjistila, že se spousta zvířat utrácí zbytečně, protože jejich majitelé nemají na péči. Bylo to velmi frustrující. Proto se začala zajímat o možnosti, jak tento stav změnit.

Spay-Neuter Las Vegas byla založena v roce 2009 poté, co vešel v účinnost zákon, který stanoví, že každé společenské zvíře musí být vykastrováno do věku čtyř měsíců. Tím vznikl nový nástroj, jak bojovat s přemnožením zvířat. Dr. Griffithová navíc říká, že když pracovala na tradičním pracovišti, nebyla nikdy klienty tak oceňována, zatímco na novém pracovišti si lidé váží její pomoci. „Přineslo mi to zase radost z práce, kterou dělám,“ říká.

 

Dr. Griffithová sama říká, že okolní veterináři na ni nadávají, protože se domnívají, že jim přetahuje klientelu. Pravda je ale taková, že velké množství její klientely před ní žádného veterináře nikdy nenavštěvovalo, protože na to jednoduše nemělo.

Na její pracoviště jsou zvířata referována z útulků a vakcinačních stanic. Sama však zdůrazňuje, že v žádném případě nenahrazuje „rodinného“ lékaře ani kliniku, která poskytuje komplexní služby. Jestliže je zvíře nemocné, vždy ho referuje dále na tradiční pracoviště.

Její reputace mezi okolními veterináři je však špatná, jak sama přiznává. Minulý rok obeslala 50 z nich dopisem, ve kterém vysvětluje své záměry a cíle. Požádala je o vizitky a letáky propagující jejich vlastní praxe, aby je mohla svým klientům rozdávat, ale reagovalo pouze osm z nich.

Těch osm dokázalo ocenit, že si budeme pacienty referovat,“ říká Dr. Griffithová. Mrzí ji ale, že zbytek o spolupráci nestojí.

„Kdyby tito kolegové změnili svůj názor a uvědomili si, že by to mohlo být užitečné partnerství, bylo by to fajn,“ doplňuje Dr. Griffithová. „Mohla bych být pro ně zajímavým zdrojem referovaných pacientů,“ říká.

Okolní veterinární lékaři prý klientům vykládají, že ona neposkytuje kvalitní služby, nedává zvířatům analgetika atd., a proto jsou její služby tak levné. Dr. Griffi thová oponuje, že má nízké ceny vzhledem k nižším nákladům, protože si nemusí držet všechna léčiva, jak je tomu u tradiční praxe.

Její klinika zaměstnává veterináře na plný úvazek a denně provádí 20 až 40 chirurgických zákroků. Zvládá tak pokrýt všechny své náklady. Nejlevnější chirurgický zákrok, což je kastrace kočky, stojí 40 USD. Další růst neplánuje, protože nechce větší pracovní zatížení a nutnost vyšších daňových odvodů.

„Máme tak akorát pacientů na to, abychom vše stihli v rámci pracovní doby. Nechceme být přetížení a utahaní,“ říká Dr. Griffithová. „Vím, že touto prací nikdy nezbohatnu, ale nechci si objednávat 80 operací denně a zničit svůj personál a sebe vysát,“ dodává.

 

Byla by velmi ráda, kdyby jí okolní pracoviště vnímala jako doplňkový, spíše než konkurenční podnik, stejně jako humánní lékaři nevnímají gynekology jako svoji konkurenci. Mrzí ji, že přestože veterinární lékaři nemají problém referovat své pacienty na jiná specializovaná pracoviště z jiných důvodů, nevnímají její postavení stejně a odmítají jí pacienty referovat také.

„Sílíme, ale nesnažíme se být všude,“ říká Dr. Griffithová. Upozorňuje, že tak, jak budou postupně vycházet podobné zákony o udržení populací zvířat, jak je tomu v okrese Clarck, budou praxe jejího typu nezbytností. „Je to cesta budoucnosti,“ říká Dr. Griffithová.

(Zdroj: Rachael Zimlich. For-profit spay-neuter clinics seek to fi ll niche. DVM360 MAGAZINE. Publikováno 1. ledna 2015.)

Martin Grym