Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Jean Francois Millet – osada Cousin u Greville

  Časopis Zvěrokruh 6/2015
     Společenská rubrika

Jean Francois Millet

– osada Cousin u Greville

 

Nejpozději od prvního zfilmování života Vincenta van Gogha, v hlavní roli Kirg Dougles, ví téměř každé malé dítě, kdo to Vincent van Gogh byl a jaké byly jeho životní osudy. Méně už toho zpravidla víme o jeho velikém vzoru, malíři venkovského původu, malíři, jehož hlavním motivem byli pracující lidé, zemědělci, o malíři, kterého kunsthistorici řadí k francouzským realistům – Jean–Francois Milletovi.

Jean–Francois Millet přišel na svět 4. října 1814 v zámožné sedlácké rodině a školu navštěvoval v Cherbourg. Tady také, se svolením a podporou rodičů, se začíná vzdělávat v malířském řemesle.

Obec Cherbourg mu také přidělila stipendium na jeho další studium v Paříži na slavné École des Beaux-Arts.

V letech 1841–1847 se pohybuje mezi Paříží a Cherbourg a věnuje se převážně malbě portrétů místních osobností a mytologických scén. Pomalu se ale ve výběru témat začíná obracet k vesnickému životu a v revolučním roce 1848 vystavuje v Pařížském salonu obraz Prosívač zrna, který vzbudí senzaci. Ačkoliv měšťanské kruhy se na obraz dívaly spíše s opovržením, milovníci umění, naladění a sympatizující s revolučním hnutím, přijali obraz s nadšením a obdivem.

Jean- Francois Millet se ze strachu před epidemií cholery stěhuje do Barbizon ležící nedaleko Paříže na okraji známého lesa Fontainebleau, kde se dál věnuje svým vesnickým motivům, začíná se také zabývat krajinomalbou a stává se jedním ze zakladatelů Barbizonské školy. Další malíři, kteří se k této malířské škole hlásili, byli Théodore Rousseau, Jules Dupré, Honoré Daumier, Paul Gauguin. Někteří z nich se z tohoto vlivu vymanili a přešli k symbolismu nebo k impresionismu.

Vysokého věku se Millet nedožil. Po několikatýdenních návalech kašle a opakujících se migrénách umírá 1875 v pouhých šedesáti letech.

Obrazy Jean-Francois Milleta byly a jsou ještě dnes populární a některé z nich se jako reprodukce rozšířily po celém světě. Nejznámější je asi obraz Sběračky klásků, který zdobil stěny ve školách a domácnostech.