Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

… letem veterinárním světem

  Časopis Zvěrokruh 7/2015
     Informace – zprávy – výzvy

Michiganská veterinární komora obviňuje Dr. Pola

Komora udělila veterináři pořádkovou pokutu a stanovila povinnost se zapojit do kontinuálního vzdělávání; kontroverzní hvězda televizní reality show svůj odborný postup obhajuje jako “zdravý rozum”.

Jan Pol, DVM, majitel kliniky Pol Veterinary Service ve městě Wiedman v Michiganu, léčil dvouletého bostonského teriéra jménem Mr. Piggleworth majitelů Mable a Loyda Frisbieových.

Pes byl poražen autem a za postup, který byl odbornými kruhy označen jako zanedbání péče a nekompetentnost, je nyní veterinář stíhán komorou.

Dr. Pol je hvězdou televizní reality show s veterinární tematikou pod názvem Neuvěřitelný Dr. Pol, která patří mezi velmi oblíbené pořady z cyklu National Geograhic Wild. Dr.Polovi byla udělena pokuta 500 USD a jednoletý podmíněný trest, v rámci kterého musí absolvovat vzdělávací kurzy v tematice infuzní léčby, anestezie a akutní péče. V roce 2012 byl Dr. Pol podobně stíhán komorou kvůli incidentu z roku 2010, kdy oddaloval císařský řez u feny tak dlouho, až všechna štěňata uhynula. I v tomto případě dostal pokutu 500 USD a bylo mu nařízeno vzdělávání v oboru vedení zdravotní dokumentace, reprodukce malých zvířat a interpretace ultrazvukového vyšetření.

V případě psa jménem Mr. Piggleworth, který byl údajně chybně léčen, se v neprospěch Dr. Pola vyjádřil i soud. Majitelé psa, kteří Dr. Polovi zaplatili za léčbu jen 250 USD, však veterináře obhajují, a dokonce uveřejnili fotografii, na které Dr. Pol chová v náručí Mr. Pigglewortha.

Charles Pol, syn veterináře, který svému otci asistuje v pořadu Neuvěřitelný Dr. Pol, trvá na tom, že Mr. Piggleworth byl léčen standardním postupem za cenu, kterou si majitelé mohli dovolit. Dodal, že dva další veterinární lékaři potvrdili, že byly v tomto případě splněny minimální standardy péče. Charles sdělil magazínu DVM360, že Mr. Piggleworth se těší bezvadnému zdraví, jeho majitelé jsou navýsost spokojení s léčbou poskytnutou jeho otcem, a postěžoval si, že státu v této situaci stojí za to utrácet státní peníze a vrtat do věcí, se kterými jsou všichni účastnění spokojení. Uvedl, že pokud by měly být dodrženy standardy dané komorou, musel by být Mr. Piggleworth utracen nebo poslán domů bez ošetření. Dr. Pol je opakovaně kritizován veterinární komunitou za snižování odborných standardů péče a za zastaralý přístup k léčbě.

Novinářka, která Dr. Pola obhajuje, doslova uvádí: “Dr. Pol je oddán svým pacientům a jejich majitelům. Skutečnost, že péči poskytuje podle jejich finančních možností, neznamená, že nesplňuje standardy. Dr. Pol praktikuje více než 40 let a více než druzí si uvědomuje, že při zdravotním problému jsou chovatelé často vystavení velmi obtížnému rozhodování, zda nechat své zvíře utratit, protože si nemohou dovolit platit nákladnou léčbu. Jeho filozofií je proto poskytnout základní ošetření, které si venkovská klientela může dovolit. Dr. Pol bude ve své misi pokračovat a nedovolí, aby kterékoli zvíře, které potřebuje pomoci, zůstalo bez základního ošetření.”

 

Podnět k vyšetřování případu Mr. Piggleworthe dala Dr. Eden Myersová z Austinu v Texasu, když zhlédla postupy léčby Dr. Pola v jednom díle televizního pořadu. Společnost Nat Geo Wild, která pořad vysílá, nyní začala postupy Dr. Pola propagovat jako “starou školu”. Sám Dr. Pol svůj přístup označuje jako “zdravý rozum”. Jiný názor má Michiganská veterinární komora. Dr. Pol se může proti jejímu rozhodnutí samozřejmě odvolat.

Zdroj:

Michigan state veterinary board rules against Dr. Pol, DVM360 Magazine, publikováno 26. 3. 2015

Martin Grym