Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Úvodník – MVDr. Radka Vaňousová

  Časopis Zvěrokruh 8/2015
     Úvodník

Pořídila jsem si psa. Je pouze dílem náhody, že se tak stalo na konci školního roku, a proto musím všem vysvětlovat, že pejsek není pro děti odměnou za vysvědčení, ale splněním mého přání. Mé představy o výchově psa jsou celkem jasné, mé představy o výchově dětí byly také. V podstatě jsem měla za to, že hlavní část výchovy už mám za sebou a teď je budu pouze zdálky usměrňovat v jejich snažení zkrátit si život či neustálými pokusy o zranění přivést mě do blázince.

Psa jsme již měli, takže jsem očekávala, že se k novému členu domácnosti budou chovat s respektem k jeho potřebám nebo ho budou alespoň ignorovat. K mému překvapení nedělám nic jiného než děti neustále hlídám, aby štěně netahali v náruči, netahali do postele apod.. Můj hlas přitom nabírá na síle. V důsledku to vypadá tak, že na děti neustále řvu, ať toho psa proboha nechají na pokoji a je jistě pouze dílem náhody, že v tom kraválu se mi podařilo, že slyší na svoje jméno a zvládá přivolání (myslím tím samozřejmě psa, ne děti bohužel). Za vyslovený zázrak považuji, že Iris nezapomněla, že má nohy a k čemu slouží a zdatně prospívá. Třeba se od ní děti naučí lepším stravovacím návykům jako třeba jíst, když se jídlo podává. Beru to za i cenu, že by měly žrát z jedné misky granule…

Podle mých informací nejsem v podobné situaci sama, a tak si dovolím citovat svou kamarádku:

„Pořídila jsem přes nevoli mého muže mým temperamentním dětem dvě kotátka. Se vzpomínkou na dětství, jak jsem toužila po zvířátku, a s představou, že to dětem obohatí život mít vedle sebe živého tvora, o kterého se mohou starat.

Ondráš nosí kočky zásadně pod krkem svým nekontrolovaným stiskem a pobíhá s nimi po baráku, Kryštof je pouští po klouzačce a zásadně obědvá s kočkou v ruce, Vítek s ní zkouší salta a skoky do výšky. Nevím, zda to byl tak geniální tah. Navíc hned po návratu počůrali manželův batoh z práce, občas se vykálí mimo určené místo (třeba do čistého prádla), likvidujou mi kytky a vyhazují hlínu a večer, když konečně usnou děti, rozjedou se kočky a pořádají bitvy na gauči nejlépe přes mé nohy i hlavu. Zase jsem si v praxi ověřila pravdy, jako že kočka má devět životů, že dopadne na všechny čtyři a co je být utahaný jako kotě.“

Její rodiče se mě dnes ptali, zda ta koťátka budu také ošetřovat. Mě napadlo, že nejspíš nejdřív bude potřebovat ošetřit má kamarádka…

Tak ať už máte či nemáte nový čtyřnohý přírůstek v rodině, dovolte mi, abych Vás pozvala na II. ročník společensko-vzdělávací akce pořádaný Komorou veterinárních lékařů – Vetmeeting 2015. Tato akce proběhne, v termínu 19. až 20. 9. 2015. V srdci vysočiny u Sečské přehrady budete mít možnost se vzdělávat v oblasti urologie malých zvířat, probrat buiatrická témata a pro veterinární sestry je připraven blok z oblasti přípravy na operaci, peri- a postoperační péči o pacienta.

Zbytek rodiny můžete poslat k bazénu či wellness, děti na celodenní dětský program, kde bude zajištěno i hlídání pro děti od tří let nebo prostě jen do lesa na houby (třeba zaprší a nějaké porostou). Večer pak můžete s kolegy poklábosit v kuloárech, vyrazit na raut nebo se svými drahými polovičkami rozvlnit své tělo při tanci za doprovodu skupiny Joybox.

 
Hezké léto a doufám,
že se potkáme v září na Seči

Radka Vaňousová