Leoš Grejcar O znovuobjevení tradičního způsobu anesteziologie V pestré nabídce seminářů mě velice zaujal Anesteziologický seminář pořádaný Komorou veterinárních lékařů České republiky a fi rmy Werfft . Pro konání tohoto jedinečného semináře byly zvoleny prostory památného Louckého kláštera, jehož mohutné zdi nás ochránily před tropickými teplotami, které vládly o posledním srpnovém víkendu. Odborný program zahájila doc. Dr. Eva Eberspächerová, Diplomate ACVAA, na téma: Monitoring a vhodná volba medikamentů v anesteziologii malých zvířat. Její lahodná angličtina byla nádherně srozumitelná i pro mě, jazykově zesláblého veterinárního praktika a v případě nejasností jsem si odposlouchal český překlad v podání kolegyně Lubice Nečasové. Přednášející nás v úvodní přednášce zasvětila do tajů anesteziologie, která se čím dále víc stává náročnějším oborem plným výzev nejen na poli technického vybavení, ale i dostupnosti medikamentů, neboť už nejsme naštěstí odkázáni jenom na kombinaci xylazin, ketamin, atropin, acepromazin a thiopental. Současné spektrum veterinárních léčiv nám umožňuje podle slov přednášející připravit „chutnou polévku“ s množstvím ingrediencí podle našich požadavků, jejímž cílem je bezpečný chirurgický výkon vedoucí k oboustranně spokojeností všech zúčastněných stran. Po krátké přestávce nás přednášející detailně seznámila s jednotlivými anesteziologickými protokoly a jejich správnou aplikací v praxi. Na dotazy účastníků obratně reagovala a vyjasnila nám taje své anesteziologické specializace. Po velice chutném obědě v přednáškovém maratonu pokračoval kolega David Hanzlíček na téma „Gastrointestinální projevy potravinové intolerance a jejich řešení“. Blok přednášek uzavřel kolega Otakar Novák s přednáškou „Alergie na krmivo, součást diagnostiky pruritického pacienta“.
Odborný program plynule pokračoval kulturním programem. Dopravním prostředkem mého mládí, vláčkem, jsme byli provezeni historickým centrem malebného města Znojma. Prohlídka dále pokračovala návštěvou vinařského muzea spojenou s degustací vín znojemského regionu. Mě, zarytého pivaře z města, jež jest prazdrojem všech piv, byla tato degustace přínosná, neboť mé pivně rozmazlované chuťové pohárky byly potěšeny jinými vjemy: čistým, jemně nasládlým projevem po vanilce, zahradním ovoci, mandlích, harmonií cukrů a kyselin, plností a příjemnou ovocnou dochutí, jemnou minerálností, čistou jarní svěžestí chuťového projevu, libou vůní čerstvě posečené louky, zahradním jádrovým ovocem, syrovou šťavnatostí a tělnatostí, ovocným projevem připomínající meruňky nebo broskve, harmonií příjemného zbytkového cukru a vzletných kyselin. Mé čichové buňky byly pohlazeny vůní po lesním medu, ovocném kompotu, hruškách, chlebovince i sladce podbarvené vanilce, vypečené kůrce chleba, vinohradnických broskvích, banánech, citrusových plodech, rozinkách, ovocno-vanilkové dochuti, nasládlosti jemného zbytkového cukru vyváženou jarně svěží kyselinou, lipovém květu, medu, vůni po černém rybízu a angreštu. Má slovní zásoba (v případě vín ji mám velice jednoduchou, pitelné, nepitelné, bílé a červené) se obohatila o slovní spojení, jako jsou: přezrálé ročníky, svěže pikantní ročníky, hebké ročníky, sladká a ledová vína, červená a růžová vína, vína „Šobeská“ a z „Terroir Clubu“, vína řady Lednáček říční, Lacerta viridis (ještěrka zelená), Rabinia, Sauvignon green a tropical. Mohutnost a čistota chutí jakož i líbivý ovocný projev lákal k dalším douškům, a tím se pobyt ve vinném sklípku protáhl do pozdních nočních hodin. Noc byla samozřejmě mladá, proto jsme se přesunuli do nejbližšího restauračního zařízení, které již obléhaly naše mladší kolegyně. Usínal jsem při úderu druhé hodiny mírně navátý a uvolněný. V průběhu osvěžujícího spánku jsem si na vlastní kůži ověřil stadia anestezie, se kterými jsme byli seznámeni na přednášce. Od stadia hypnózy jsem přešel do analgezie následovanou svalovou relaxací a můj vínem oblouzněný mozeček si užíval stadia osvěžující a blahodárné amnézie. Druhý den jsem se obával klasického stavu po konzumaci vína, ale tento pocit se tentokrát nedostavil, neboť jsem konzumoval kvalitní vína. Proto jsem nelenil a v podnikové prodejničce nakoupil několik lahviček vín, jejichž obsah, ale i obal bude určitě překvapením a nádherným dárkem pro mé blízké. Závěrem bych poděkoval všem, kteří se postarali o hladký průběh této společensko-vzdělávací akce, která je určitě příslibem pro konání dalšího ročníku na podobném místě.
|