Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva KVL ČR – KVL ČR varuje před rizikem vyšší spotřeby antibiotik v chovech hospodářských zvířat

KOMORA VETERINÁRNÍCH LÉKAŘŮ

ČESKÉ REPUBLIKY

Novoměstská 2, 621 00 Brno

mobil: +420 724 281 610
e-mail: vetkom@vetkom.cz
www.vetkom.cz

Tisková zpráva 11.11.2015

KVL ČR varuje před rizikem vyšší spotřeby antibiotik v chovech hospodářských zvířat

Přestože v některých zemích Evropské unie v posledních letech spotřeba antibiotik v chovech hospodářských zvířat klesá, v ČR se v posledních letech, za období 2012 až 2014, po předchozím poklesu, mírně zvýšila. Tento trend by mohl podle názoru Komory veterinárních lékařů ČR (KVL ČR) pokračovat, pokud by bylo v připravované novele veterinárního zákona umožněno chovatelům hospodářských zvířat podávání přípravků k léčení zvířat bez vědomí a kontroly odborného dozoru veterinárního lékaře.

Před tím varuje i ve svém usnesení listopadový sněm KVL ČR. Podle něj nedává smysl umožňovat chovatelům prostřednictvím omezené teoretické přípravy získat kompetence k odborné veterinární činnosti, která je v současné době podmíněna středoškolským nebo vysokoškolským odborným vzděláním.

Základním rizikem nadměrného užívání antibiotik je nárůst rezistence bakterií vůči těmto přípravkům obdobně, jak to lze sledovat v oblasti humánní medicíny. Do současné doby je přitom v ČR v chovech hospodářských zvířat toto riziko pod kontrolou především proto, že je aplikace antibiotik pod kontrolou odborných veterinárních lékařů.

ČR sleduje data o prodejích veterinárních léčivých přípravků dlouhodobě. V takzvané konsolidované podobě jsou data k dispozici od roku 2003. V rámci EU jsou zatím systémy monitoringu používání těchto přípravků na začátku. Zabývá se jimi systém ESVAC (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption). Podle dostupných dat přitom řada zemí EU v posledních letech používání antibiotik snižuje, například Holandsko, Francie nebo Velká Británie. Avšak z daleko vyšších počátečních hodnot, než ČR kdy dosáhla. Tento trend je jednak odrazem většího důrazu na animal welfare (pohodu zvířat) a modernější výživu zvířat, ale hlavně uplatněním nezávislé odbornosti veterinárních lékařů.

Kontakt pro další informace:

Prezident KVL ČR MVDr. Karel Daniel, daniel.karel@gmail.com, 603 305 047