Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Obraz na titulce – Georg Henry Durrie – Zima v Nové Anglii

  Časopis Zvěrokruh 1/2016
     Společenská rubrika

Georg Henry Durrie:

Zima v Nové Anglii

 

Vědomosti o americkém umění jsou u průměrného Evropana relativně sporadické. Vzpomeneme si tak ještě na osobnosti dvacátého století, jako je Robert Rauchenberg, Mark Rothko, Jackson Pollock a samozžejmě na zástupce Pop Artu československého původu Andy Warhola čili po našem Varholíka. Ale ať si lámeme hlavu jak chceme, zřídka si vzpomeneme na někoho z devatenáctého, nedej bože z osmnáctého století. Je pravda, moc kumštýřů z té doby Amerika sice nenabízí, ale rozhodně se najdou tací, kteří za povšimnutí stojí. Mezi ně patří i malíř, jehož obraz máme na lednové titulní straně měsíčníku Zvěrokruh.

Narodil se 6. června 1820 v městečku Hartford ve státě Connecticut v rodině majitele papírnictví a v tomto městě prožil téměř celý svůj život. Ačkoliv nikdy nedosáhl slávy jiných reprezentantů americké krajinomalby té doby, z jeho dopisů vyplývá, že žil šťastný život se svou rodinou v místní, poměrně věřící společnosti a nikdy ani po větší slávě a uznání nezatoužil. Kulturně-společenského dění v zemi se ale nijak nestranil. Pravidelně vystavoval v New Yorku v Národní akademii.

Ačkoliv krátce studoval malbu portrétu u místního portrétisty a rytce Nathaniela Jocelyna (1796–1881), zůstal naštěstí autodidaktem a nepropadl žádnému akademismu. Krajiny, především zimní, které ho později proslavily tvořily na začátku jeho kariéry pouhé pozadí k portrétům, jež mu zajišťovaly dobré živobytí. Mimo portrét mu jako motiv sloužily scény z každodenního venkovského života na farmách a v okolí řeky Hudson. Maloval během celého roku, místní tuhá zima se ale na jeho obrazech vyskytuje nejčastěji.

K popularitě George Henry Durrie pomohla litografi cká fi rma Currier & Ives, která reprodukovala několik jeho obrazů a velice úspěšně prodávala. Později, po jeho smrti fi rma vydává litografi e dále a ve dvacátém století jsou jeho „zimní obrazy” zpopularizovány tiskem kalendářů.

Všechny obrazy, které George Henry Durrie namaloval, jsou relativně malá dílka. Rozměry zřídka přesahují 50 x 70 cm a vyznačují se klidem a jistou intimitou vyobrazené scény. Vyprávějí příběhy, které jsou pro průměrného pozorovatele příjemné, nekomplikované, dekorativní a barevně jemné jako malovaný porcelán.

George Henry Durrie se roku 1841 oženil a odstěhoval do města New Haven, kde také 15. října 1863, relativně mlád, zemřel.

Řada obrazů je v soukromých sbírkách, ale i velké galerie se mohou nějakým Georgem Henry Durrieem pochlubit. Vidět je můžeme ve Smithsonian American Art Museum, Washington, DC, Fine Arts Museums of San Francisco, Museum of Fine Arts, Boston, a pokud by někoho z nás pozval americký prezident do Bílého domu, mohli bychom ho mimo jiné také požádat, zda by nám také nějakého neukázal. Bílý dům má prý obrazů tohoto malíře několik.