Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Tisková zpráva SVS – SVS prošetřuje další nález úlomku jehly

Státní veterinární správa
Slezská 100/7, Praha 2, 12056
E-mailová adresa: epodatelna@svscr.cz
Tel.: 227 010 142, 227 010 219
http://www.svscr.cz/

Tisková zpráva

V Praze dne 10. 3. 2016

SVS prošetřuje další nález úlomku jehly

Státní veterinární správa (SVS) řeší v poměrně krátkém odstupu už druhý podnět od zákazníka, který našel v masném výrobku úlomek injekční jehly. Výrobek s názvem Čertíci pochází z Kosteleckých uzenin. Na rozdíl od prvního případu z počátku ledna 2016 neprokázala kontrola zavinění ze strany výrobce. Inkriminovaná šarže uzeniny je již po datu spotřeby, nelze však vyloučit, že někteří zákazníci mohou mít produkt v mrazáku.

Asi dvoucentimetrový úlomek se podle zákazníka nacházel v masném výrobku s názvem Čertíci, který vyrobila společnost Kostelecké uzeniny a.s. Jak bylo zjištěno při následném šetření, výrobek patřil do šarže L000900458767. Ta byla expedována z Kostelce do centrálního skladu obchodního řetězce Globus v Jirnech v množství 60 kusů. Uzeniny byly zabaleny ve vaničkách o váze 400 g. Datum spotřeby bylo u této šarže 27. února 2016. Spotřebitel však uvádí, že měl výrobek uskladněný v mrazáku.

Výrobní šarže ze stejného dne (24. ledna 2016) byla expedována i pod jinými šaržemi a to:

  • 400g balení OA – L000900458290, L000900458194, L000900458498, L000900459004 – celkově 220 kg na trh v ČR a SR

  • 1,5kg balení OA – L000900455497, L000900456270, L000900456375, L000900456052, L000900456351, L000900456787, L000900457006, L000900457203, L000900457287, L000900457340, L000900458108 – celkově 2 219,504 kg na trh v ČR a SR.

Také u všech uvedených šarží se předpokládá, že jsou již po datu spotřeby.

Na základě podnětu provedla SVS ve výrobním závodě kontrolu funkčnosti Systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP). Systém HACCP je jedním ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin a jeho vytvoření je vyžadováno povinně u všech výrobců na základě nařízení EU. Při kontrole byla dále prověřena funkčnost detektorů kovu, celý výrobní proces a provedena také dosledovatelnost výrobků a surovin.

Při kontrole detektorů kovu nebylo zjištěno pochybení. Výrobce předložil úředním veterinárním lékařům servisní zkušební protokoly ke konkrétnímu detektoru na balicí lince. Detektor je dle protokolu schopen zachytit předměty či částice z nerezové oceli od velikosti 6 mm, u železa a neželezných kovů i menší, což bylo fyzickou kontrolou ověřeno. Suroviny použité při výrobě pocházely z bourárny v Kostelci a provozu ve Vodňanech.

Na rozdíl od na první pohled podobného případu, o němž jsme informovali začátkem letošního ledna:
http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2016_svs-naridila-stazeni-masneho-vyrobku.html
nebylo dosavadním šetřením prokázáno pochybení výrobce. Případ se dále došetřuje.

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS
mluvci@svscr.cz  
227 010 219 | 607 060 350
www.svscr.cz