Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Herpesvirus u koní (EHV 1,4) – důvody pro vakcinaci

Na začátku března 2021 kulminovala incidence akutních infekcí herpesvirem u koní napříč nejen Českou republikou, ale i celou Evropou. SVS ČR na základě této nepříznivé situace zpřísnila podmínky pro účast koní na svodech a začala požadovat vakcinaci koní proti EHV dle pokynů výrobce konkrétní použité vakcíny.

https://www.svscr.cz/svs-kvuli-rhinopneumonii-koni-zprisnuje-podminky-pro-svody-koni/

Nyní, po zhruba devíti měsících, SVS ČR toto nařízení ruší, ale přesto doporučuje nadále ve vakcinaci nepovinně pokračovat. Důvodem je specifická vlastnost herpesviru – jeho schopnost se „ukrývat“ v těle koně a čekat na svou příležitost. Herpesvirus ze životního prostředí koní není možné eliminovat. Jedinou ochranou je držet koně v imunitě proti této chorobě pomocí vakcinace. Vakcína není schopna poskytnout 100% ochranu, ale zabrání úhynu koně nebo trvalým následků v případě onemocnění.

https://www.svscr.cz/vakcinace-proti-konskemu-herpesviru-nebude-v-pristim-roce-povinnou-podminkou-pro-ucast-na-svodech-koni-svs-ji-presto-i-nadale-doporucuje/

Vzhledem k výše zmíněné schopnosti viru trvale „přežívat“ v těle koně, nelze předpokládat, že by herpesvirus z koňské populace kdy nadobro vymizel. V této chvíli jedině díky vyšší proočkovanosti a mohutným karanténním opatřením je v koňské populaci utlumen – a vyčkává. Komora veterinárních lékařů ČR se proto přidává k doporučení SVS a apeluje na chovatele koní: „Nepřestávejte své koně očkovat, i když to již není povinné, vakcinace proti EHV je důležitá. Měla by být součástí standardního vakcinačního plánu koně.“