Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

World Veterinary Show Jumping Cup 2008

World Veterinary Show Jumping Cup 2008

Mistrovství světa ve skokovém ježdění pro veterinární lékaře neboli World Veterinary Show Jumping Cup 2008 hostilo francouzské město Lure společně s Velkou cenou Francie ve dnech 3. – 6. července 2008. Spojení těchto dvou akcí nabídlo divákům, veterinárním lékařům i francouzským skokovým jezdcům velmi zajímavou podívanou, když během čtyř dní proběhlo na 1200 startů bez jakýchkoliv komplikací či časového presu.

Konečná startovní listina MS obsahovala 46 jmen z deseti států (Rakousko, Kanada, Chorvatsko, Česká republika, Francie, Německo, Polsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie). Českou republiku reprezentovalo sedm veterinárních lékařů (Dr. Aberl Miroslav, Dr. Bučková Kateřina, Dr. Dvořák Josef, Dr. Kucharovič Luboš, Dr. Macháčková Lenka, Dr. Oulický Jiří a Dr. Plundrová Zuzana) za významné podpory firmy Vétoquinol, které patří velký dík.

MS bylo vyhlášeno pro družstva i jednotlivce. Do sobotní soutěže družstev nominovala česká ekipa tyto jezdce: Dr. Kucharoviče, Dr. Oulického, Dr. Macháčkovou a Dr. Plundrovou. Po prvním kole vypadaly naše šance zajímavě, ale mnoho chyb ve druhém kole odsunulo naše družstvo až na předposlední 5. místo. Zvítězila Francie za mohutné podpory publika. (1. FRA, 2. GER, 3. SUI, 4. GBR, 5. CZE, 6. POL)

Mistrovství jednotlivců probíhalo jako čtyřkolová soutěž plus finále na parkurech stupně obtížnosti našeho „L“ a „S“.

Samotná výška nebyla jistě maximem pro mnohé zúčastněné, ale právě čtyřkolová soutěž, veliké rozmary počasí a konečně také zajímavé kurzy parkurů včetně profilů skoků bylo to, co prověřilo jezdce a vybralo z nich skutečně ty nejlepší. Skákalo se jak za tropického počasí, tak za vydatného deště, ovšem vždy na korektním povrchu. V pátek byla na programu rychlostní soutěž, v sobotu a v neděli pak klasické parkury. Byla to neděle, která skutečně zamíchala kartami a byla obrovským sítem pro řadu jezdců, kterým se nepodařilo dokončit. Čtvrtým kolem neprošlo 16 jezdců! Oříškem byla distance s velmi širokým vodním příkopem, nad kterým byl ještě kolmý skok, a následným oxerem. Záludností nedělního parkuru byl pro mnohé také méně obvyklý trojskok skládající se z tripelbaru, za ním na jeden cvalový kolmého skoku a na dva cvalové oxeru. Z našich jezdců se nejlépe dařilo MVDr. Lence Macháčkové s velmi dobře skákajícím Hagim, která se probojovala jako jediná do finále pro patnácku

nejlepších a nakonec obsadila pro nás pěkné 12. místo. Těsně před branami finále na 17. místě skončila MVDr. Zuzana Plundrová (Remtová) s plnokrevným Sterolem. Mezi českou trojici dokončivších jezdců patřil také na 21. místě MVDr. Luboš Kucharovič s mladým Cenzurem. Z vítězství se radovala švývarská jezdkyně Dr. Carmen Vogt Brandlin v sedle Flash du Genestel, která výborně překonala všechny parkury.

Podle mého úsudku, ačkoliv jsme nestáli na stupních vítězů, byla česká výprava důstojným soupeřem svým kolegům z jezdeckých velmocí. Budou-li naši veterinární jezdci v budoucnosti disponovat tak výbornými koňmi, které jsme v rámci těchto závodů mohli vídat, můžeme potom i my pomýšlet na mety nejvyšší.

Ve Francii se nejen závodilo, ale došlo také na upevňování národních a mezinárodních vztahů. Pro jezdce a jejich doprovod byly pořádány koktejl párty a večerní recepce pod patronací firmy Vétoquinol a Merial. Tyto firmy také věnovaly hodnotné ceny pro vítěze a zároveň také upomínkové předměty pro všechny zúčastněné.

Milan Plundra