Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Jak jsem byl poučen o výživě psa

Jak jsem byl poučen o výživě psa

aneb Veterináři jsou …

Jelikož jsem se zúčastnil přednášky o výživě psa, kterou organizoval Medicor Plus v Praze 27. 3. 2008 v kongresovém sále Hospodářské komory, kterou prezentovala PhDr. Sehnerová, nenechalo mne to klidným a po ukončení tzv. odborné přednášky, když nebyl vytvořen prostor pro diskusi, reagoval jsem napsáním e-mailu přednášející. Odpověď na sebe nedala dlouho čekat, a tak, pokud máte zájem, předkládám krátkou korespondenci, na téma Výživě rozumí všichni kromě veterinářů …

Vážená paní doktorko, zúčastnil jsem se včera vaší přednášky o výživě psů a musím konstatovat, že ani jako poučený laik jste na mne nezapůsobila. Vaše přednáška neměla ucelený koncept, byla chaotická, vedená pocity a emocemi, ale co mě nejvíce vadilo, že po odborné stránce to bylo úplné fiasko. V samotném úvodu jsem byl pořadateli upozorněn, že není možné pořizovat záznam vaší přednášky. Tento požadavek jsem respektoval v očekávání, že to, co se dozvím, mne obohatí o nové poznatky v oblasti výživy zvířat.

Nyní je mi jasné, že pořízení záznamu by bylo pro vás nepříjemné z důvodu vysoké neodbornosti předneseného tématu. Krmení psů syrovým masem je téma, které si zaslouží hlubokou diskusi, a souhlasím s tím, že pes je masožravec a tato potrava je mu přirozená. Souhlasím i s klamavou reklamou na granule pro psy, ale to je tak asi všechno. Další vaše vystoupení se potýkalo s hrubými odbornými chybami, které jsou bohužel neodpustitelné. Jen pro názornost uvádím: Streptokokus aureus neexistuje, měla jste asi na mysli Stafylokokus aureus, lysozym neštěpí cukry, ale má baktericidní účinek, ptyalin je enzym přítomný v dutině ústní u člověka (štěpí škrob) a nikoliv u psa, proto žádná natrávená potrava u psa nejde do žaludku, ale je smíchána s lysozymem a mucinem, které mají baktericidní a mechanickou funkci. Dále růst u psů je ukončen osifikací epifýz dlouhých kostí (stáří mezi 15 – 20 měsíci), uváděla jste u malých plemen v jednom roce. K tzv. torzi žaludku jste se vyjadřovala takřka pomýleně, poněvadž v 90 % se jedná o volvulus nebo dilataci žaludku, proto pojem torze (i když je zažitý) je nesprávný, poněvadž by se muselo jednat o otočení o 360 stupňů, což jsou výjimky. Těch omylů a nepřesností tam bylo mnoho, a pokud chcete psát knihu o výživě psů, musíte problému opravdu rozumět. Já, když naroubuji strom, tak se nestanu zahradníkem a určitě o tom nenapíšu knihu plnou blábolů. Paní doktorko, přeji vám hodně zdaru při psaní knih na jinou tématiku.

S pozdravem možná váš neoblíbený

MVDr. František Špruček, Ph.D.

CHCETE VĚDĚT VÍC?
Navštivte https://old.vetkom.cz/kvl/informace/info.php?id_i=13 a přečtěte si několikastránkový příspěvek od účastníků výše uvedeného semináře.