Komora veterinárních lékařů České republiky

KVL ČR byla založena zákonem 381 České národní rady ze dne 11. září 1991 o Komoře veterinárních lékařů ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Historie a současnost veterinárního jezdectví

   MIMOVETERINÁRNÍ ČINNOST

Historie a současnost veterinárního jezdectví

Jezdectví je tradičním olympijským sportem, který nechyběl v programu žádné novodobé olympiády a ve formě vozatajské ani na starověkých olympijských hrách.

Jako k jedinému sportu provozovanému se zvířaty k němu vždy měli blízko i sportovci – veterinární lékaři.

Když se poohlédneme do ne tak dávné minulosti, tak v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století se dostali v disciplíně skokového ježdění, která je v jezdeckém sportu nejrozšířenější, až do československé reprezentace a byli její oporou MVDr. Juraj Hanulay a MVDr. Otakar Chvátal. V disciplíně všestranné způsobilosti se v této době dostal dokonce kladrubský veterinář MVDr. Matoušek i do reprezentačního družstva, které splnilo kvalifikaci na olympijské hry v Mnichově v roce 1972.

Novodobá historie veterinárního jezdectví začala v roce 1994, kdy bylo ve francouzském Vittelu uspořádáno první profesní mistrovství Evropy veterinárních lékařů ve skokových soutěžích. Mistrovství Evropy se koná od té doby ve dvouletých cyklech a je přístupno pouze pro praktické veterinární lékaře s licencí profesní komory domovského státu.

Model ME je standardní a jezdí se jako soutěž jednotlivců a národních týmů. Jednotlivci mají dvě kvalifikace a 15 nejlepších se nakonec utká ve velkém finále.

V týmové soutěži čtyřčlenných družstev se konají dvě kola, kdy se v každém započítávají výsledky nejlepších tří jezdců.

Standardními týmy, které se pravidelně zúčastňují ME a bojují o vítězství, jsou celky Německa, Francie, Velké Británie, Švýcarska a Rakouska. Ze zemí bývalého východního bloku se zúčastňují pouze jezdci z České republiky.

Naše účast počíná až rokem 1998, kdy přišlo poprvé na KVL ČR pozvání od pořadatelů z Verdunu.

Prvními účastníky a průkopníky byli MVDr. Luboš Kucharovič a MVDr. Miroslav Aberl. Dokázali se probojovat do finále, kde obsadil Dr. Aberl 9. místo a Dr. Kucharovič 11. místo.

O dva roky později, v roce 2000, se ve francouzském Grenoblu dokonce podařilo sestavit družstvo ve složení Dr. Kucharovič, Dr. Aberl, Dr. Holý, kteří, ač pouze ve třech dokázali mezi ostatními týmy vybojovat skvělé třetí místo a bronzové medaile. V jednotlivcích se v tomto roce ve finále umístil Dr. Kucharovič osmý a Dr. Aberl desátý.

V roce 2002 se ME mělo konat v Rakousku, ale v té době se z důvodu bojkotu Rakouska ostatními státy EU nekonalo.

Zato v roce 2004 se do anglického Hicksteadu vypravilo za kanál rovněž tříčlenné družstvo ve složení Dr. Aberl, Dr. Holý a Dr. Dvořák. Družstvo obsadilo šesté místo a ve finále jednotlivců se umístil Dr. Dvořák devátý.

Poslední ME v roce 2006 se konalo v německém Karlsruhe a zúčastnila se ho pouze Dr. Macháčková z Tachova (mistryně republikového šampionátu veterinárních lékařů toho roku).

Probojovala se do finále, kde skončila na 13. místě. V letošním roce se Mistrovství Evropy veterinárních lékařů ve skokovém ježdění má konat rovněž v Německu. Termín a místo konání nejsou zatím upřesněny.

Pod dojmem české účasti na mistrovství Evropy vznikl u nás v roce l999 republikový šampionát, který se pořádá každoročně a je na rozdíl od ME otevřen pro všechny veterinární lékaře. Mistrovství veterinárních lékařů ČR je dvoukolová skoková soutěž do 120 cm, kdy v případě rovnosti bodů rozhoduje jedno rozeskakování na výšce 130 cm.

Česká obec veterinářů – sportovců v tomto odvětví není sice příliš početná, ale o to vyrovnanější a nikdy není znám favorit předem. O tom svědčí i to, že během dosavadních devíti ročníků bylo sedm různých vítězů. Byli to: 1999 – Dr. Merva, 2000 a 2001 – Dr. Holý, 2002 – Dr. Aberl, 2003 – Dr. Dvořák, 2004 – Dr. Holý, 2005 – Dr. Bučková, 2006 – Dr. Macháčková a 2007 – Dr. Oulický.

V letošním roce pořádá Mistrovství ČR veterinárních lékařů v parkurovém skákání loňský vítěz Dr. Oulický a proběhne v Husinci již 3. května 2008 (propozice budou na internetu pod Jihočeskou oblastí České jezdecké federace) a bude pro české jezdce kvalifikací pro další mezinárodní starty v této sezoně.

Letos totiž navíc pořádá společnost Vétoquinol premiérově ve městě Lury sur Arnon ve Francii

ve dnech 3. až 6. července World Veterinary Jumping Cup.

Údajně se ho zúčastní i jezdci – veterináři z Ameriky a Austrálie a čeští jezdci obdrželi od firmy Vétoquinol pozvání rovněž.

Ve sportovní sezoně tedy stojí před českými jezdci – veterináři na mezinárodním poli úkol sestavit na ME čtyřčlenné družstvo, které naváže na úspěch z roku 2000 a dosáhne na medailové pozice. Účastí na premiérovém Světovém poháru veterinářů a případným úspěchem by čeští jezdci potvrdili svoji příslušnost k vyspělejší části starého kontinentu, alespoň na tomto sportovním poli.

Na závěr tohoto příspěvku ještě zbožné přání autora, který je dosud aktivním závodníkem … K tomu nám dopomáhej KVL ČR!!!

MVDr. Josef Dvořák